Gå til innhold
Foto: Isabelle Poole
Foto: Isabelle Poole

Studentopprør utenfor Equinor sin generalforsamling

Natur og Ungdom < Arrangement < Studentopprør utenfor Equinor sin generalforsamling

Er du student? Elev? Lærling? Eller bare interessert i at Norges største selskap skal ta framtida til unge arbeidstakere på alvor? I år er året du må bli med på aksjon utenfor Equinor sin generalforsamling 10.mai i Stavanger og kreve klimaomstilling! Les bakgrunnsinfo og hvordan du kan få dekket reise her.

Studentopprør mot Equinor: vi krever en omstilling i tråd med 1,5-gradersmålet!

Fyll ut skjemaet for å få dekket reise før du bestiller og trykk gjerne "skal" på Facebook-arrangementet. Flere praktiske tips finner du lenger ned på denne siden. Vi sees i Stavanger 10. mai kl. 14.00!

Hvorfor bør du som student, elev eller lærling ta turen til Stavanger 10.mai?

Equinor bruker millioner hvert eneste år på å markedsføre seg som et bredt energiselskap som bryr seg om klima og menneskerettigheter. Men i 2022 var bare 0,13% av Equinors energiproduksjon fra fornybar energi, og Equinor planlegger fortsatt nye, forurensende olje- og gassprosjekter over hele verden. I Norge kjenner vi godt til Equinors planer om forurensende oljeboring i sårbare Arktis. Verden rundt kjemper lokalbefolkninger og miljøorganisasjoner mot Equinor og deres klimaødeleggende prosjekter i Canada, Argentina, Brasil og Storbritannia får mindre oppmerksomhet. 

10.mai møtes Equinors aksjeeiere på den årlige generalforsamlingen for å sette kursen for det neste året. Skal Equinor fortsette å grave seg dypere ned i oljehullet, eller omstille seg til å bli så grønt som de hevder de er i reklamefilmene sine og kampanjene “Morgendagens helter”? 

Det er på tide med en klar beskjed direkte fra Morgendagens helter om at de ikke har tenkt å jobbe i Equinor så lenge de fortsetter å være et oljeselskap. Equinor må omstille seg i tråd med Parisavtalen og vedta at alt de planlegger skal være innenfor 1,5-gradersmålet. De må ha en realistisk plan for utslippskutt og redusere, ikke øke produksjon av olje og gass. Equinor må bli et fornybart energiselskap, følge miljøstandarder og menneskerettigheter i utenlandske prosjekter og faktisk bli så grønt som de fremstiller seg som. De må bli et selskap for fremtiden, før de får ansette dagens studenter.

Vi er nå i kjølvannet av lanseringen av den aller siste hovedrapporten til FNs klimapanel. Det er virkelig forskningens siste nødskrik og understreker tydeligere enn noen gang at investeringene i fossil energi må stanses. Her i Norge er det stor debatt om sponsoravtaler og fossilreklame innen både sport, kultur og akademia. Studentparlamentene har erklært klimakrise og det er på tide å følge opp med tydelige  krav til de store selskapene som driver frem denne krisen. 

Det er nettopp dette året du skal ta en pause i eksamenslesingen og ta med hele kollokviegruppa til Stavanger. Bli med å kreve at Equinor omstiller seg i tråd med 1,5-gradersmålet – morgendagens helter jobber ikke i olje og gass!

Spre ordet, vi sees 10. mai!

 • Internasjonale aktivister fra land Equinor har kontroversielle utenlandsprosjekter, kommer til Norge
 • Miljøorganisasjonene holder webinar for aksjonærer samme uke
 • Seminar for alle interesserte: Sannheten om Equinors utenlandsprosjekter. Tid: 9. Mai 2023 kl. 18:00 – 19:30. Sted: Oljemuseet i Stavanger. Facebook-arrangement finner du HER.  
 • Workshop for å lage banner, plakater og forberede pressearbeid 9. Mai i Stavanger. Tid og sted TBA
 • Innlegg under generalforsamlingen fra aksjonærene WWF, Greenpeace og Natur og Ungdom, og eventuelt andre som har aksje og vil holde innlegg
 • Digital aksjonsdag på sosiale medier
 • Vi oppfordrer alle som ikke har anledning til å reise til Stavanger til å arrangere egne stunts og aksjoner på studiestedene eller utenfor lokale Equinorkontorer 10.mai!

Skriv gjerne kronikk eller leserinnlegg, eller avtal intervjuer i lokalaviser, studentmagasiner og riksaviser.

Vinklinger:

 • “Dropper eksamensøving for å protestere mot Equinor”
 • “Tar med lesesalen til Stavanger – studentene stiller klimakrav til Equinor”
 • “Studenter nekter å jobbe i Equinor: klimaplanen holder ikke vann”
 • “Ingeniørstudenter vil ikke jobbe i Equinor – krever at selskapet slutter med kontroversielle utenlandsprosjekter”
 • «Elever og lærlinger ser tvers gjennom Equinor – reiser til Stavanger for å stille krav»

Equinor identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i selskapets strategier. Selskapet setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med å begrense global oppvarming til 1,5 grader, og rapporterer til aksjonærene om måloppnåelse. Målene og tiltakene inkluderer hele verdikjeden (scope 1,2 og 3) og innebærer en absolutt reduksjon i klimagassutslipp.

Praktiske tips:

 • Slik for du dekket reise: 1. Fyll ut skjemaet HER. 2. Bestill reise. 3. Fyll inn refusjonsskjema HER (skjema for lokal- og fylkeslag) og fyll inn at du var på arrangment i regi av Stavanger NU.
 • Det vil bli gratis mat til alle som er med på markeringen utenfor Equinor sin generalforsamling. Det vil også bli mat på forberedelsene dagen før.
 • Overnatting: lei en felles airbnb, sove hos kjente eller ta kontakt med Stavangerstudenter om å låne en sofa. Mer info kommer.
 • Er det lokallag eller studentlag i NU der du bor? Søk ekstra midler for å få dekket overnatting og matutgifter.
 • I tillegg til den politiske markeringen og forberedelsene, vil det bli litt sosiale aktiviteter på ettermiddagen 10.mai.
 • Har du spørsmål til Stavanger NU? Ta kontakt med Ragnar Falch på ragnar.falch@gmail.com.

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt:

52309982475_d83e5a56f1_k

Markus Refsdal

Sentralstyremedlem
95819579

Jobber med omstilling. Følger opp Vestfold og Telemark.

tuva

Tuva Mjelde Refsum

2. nestleder
90258865