Gå til innhold
Ungdommer som jubler bak et banner hvor det står "Fesk Førr Framtida"

Fesk Førr Framtida 2024

Natur og Ungdom < Fesk Førr Framtida 2024

Fesk Førr Framtida er en fiskeriarbeidsuke, der ungdommer fra hele landet får bli med ut på havet med fiskebåt, jobbet på fiskemottak, og får bli bedre kjent med en av våre viktigste næringer.

Arbeidsuken ble for første gang arrangert på Andenes i 2013, og har siden det blitt arrangert årlig ulike steder i nord. I august 2024 dro vi tilbake til Andenes igjen, og her kan du lese mer om det vi opplevde mens vi var der!

Ut på havet med sjark

Alle deltakerne på årets Fesk Førr Framtida fikk vært med ut på havet med fiskebåt, og prøvd seg på fiske. Noen var med en båt på en hel arbeidsdag, fra tidlig på morgenkvisten til ettermiddagen, mens andre var med ut på en snartur med en liten sjark. Gjennom dette har ungdommene fått et lite innblikk i hverdagen som fisker!

Fangsten ble til fiskemiddag seinere på kvelden.

Arbeid på mottak

Deltakerne fikk også følge fisken videre, til der den bearbeides på mottak. Her fikk de prøve seg på både sløying og pakking av fisk!

Biologtur i fjæren

Marionbiologene Pia Ve Dahlen og Lisa Rokkan tok oss også med på en oppdagelsestur i fjæren. Her fikk ungdommene se og lære om det yrende livet som lever der, smake på tang og kokte strandsnegler, og prøve seg på litt egen forskning!

Aksjon mot gruvedrift på havbunnen

I forbindelse med fiskeriarbeidsuken har deltakerne lært om ulike trusler mot det bærekraftige kystfisket på Andøya. Blant disse er oppdrettsanlegg, vindkraftutbygging til havs, rakettoppskytninger og annen aktivitet fra Andøya Space, oljeboring og gruvedrift på havbunnen. Vi mener det sistnevnte er den største trusselen akkurat nå, og hadde derfor en aksjon mot dette mens vi var på Andenes.

“For meg er det tydelig at dersom Regjeringen gjennomfører planene om gruvedrift på havbunnen, vil de evigvarende og verdifulle ressursene vi er så avhengige av, forsvinne. Det er ikke slik at man kan ødelegge leveområdene til arter et sted, uten at det påvirker resten av næringskjeden” – Margrethe Lahnstein (18), deltaker på Fesk Førr Framtida.

Det ble i tillegg tid til både bading, fjelltur, historisk vandring og mer! Alt i alt, har dette vært en innholdsrik uke, der ungdommene har hentet viktige erfaringer både fra fiskerinæringen og samfunnet rundt den. Gjennom å følge fisken fra havet til matbordet, får man en større forståelse for hvor maten vår kommer fra, og hvor sårbar matproduksjonen vår er for både klimaendringer og naturinngrep. Dette er noe vi vil ta med oss videre inn i klima og miljøkampen!