Gå til innhold
52069386136_33289de35f_o

Førdefjorden – hva nå?

Natur og Ungdom < Førdefjorden – hva nå?

Aksjonister stanset anleggsarbeidet ved Førdefjorden i nesten tre uker. Over 80 aksjonister ble arrestert. Nå er aksjonene avsluttet, hvor går veien videre?

Aksjonene er avsluttet

Torsdag 12. mai avsluttet vi de sivilt ulydige aksjonene med en siste stor aksjon.

Utrolig mange har bidratt til kampen for ren Førdefjord, om det er med mat og husly til aksjonistene, offentlige støtteerklæringer eller penger til bøtefondet. Vi har arrangert kronerulling, og samlet inn over 800 000 kroner. Både privatpersoner og organisasjoner har jobbet knallhardt for å holde fjorden ren. Nå har aksjonistene reist hjem, men kampen fortsetter.

Søksmål

Samme dag som den avsluttende stor-aksjonen sendte NU og Naturvernforbundet (NNV) et prosessvarsel til staten om et potensielt søksmål. Søksmålet er på bakgrunn av ESA (EUs kontrollorgan) sin konklusjon om at utslippstillatelsen til gruvedrift bryter med EUs mineralavfallsdirektiv, og du kan lese mer om det her.

Investorarbeid

Både før og under aksjonene har vi jobbet målretta mot investorene i Nordic Mining. Vi vil at alle skal se hvor flaut det er å investere i et så katastrofalt prosjekt, og sørge for at Nordic Mining ikke får den kapitalen de trenger for å rasere fjorden. Det er tross alt ganske dyrt å drive gruve.

Under aksjonene ved Repparfjord i fjor sommer valgte Aurubis, selskapet som skulle kjøpe kobberet fra gruven, å trekke seg fra avtalen. Dette var en direkte konsekvens av aksjonene, og de skrev selv at det var sosiale aspekter ved gruva som det var viktige å ta hensyn til, i tillegg til det kommersielle. De skrev også at det var viktig å se på alle aspekter for bærekraft ved et prosjekt og at Nussir-gruva ikke oppfylte disse kravene.

Dette var en viktig delseier for oss, også fordi det viser at aksjoner fungerer. Når vi setter miljøskadelige prosjekter i søkelyset på denne måten blir det vanskelig for selskaper og investorer å grønnvaske seg selv. Nå jobber vi for å legge press på Kronos, som har signert en intensjonsavtale for å kjøpe rutilet Nordic Mining vil utvinne. Vi har blant annet en underskriftskampanje gående, signer den her

Saken fortsetter under bildet 

52061467461_291490baa5_o

Støttemarkeringer

Både før og under aksjonene har det blitt arrangert støttemarkeringer landet rundt. Vi hadde også en demonstrasjon på operataket under Nordisk Ministermøte, hvor vi overrakte fiskeredskap til miljøminister Espen Barth Eide. Lokallag har arrangert fjordfest med kake, skreket, ropt og sittet i stillhet foran stortinget. Snakket med lokalpolitikere og fotfulgt ministere. Vært i lokalavisa og nasjonale medier. Det har kort sagt blitt lagt ned en formidabel innsats for å holde fjorden ren, og det kommer vi til å fortsette med!