Gå til innhold
sørlandet sol

Påmelding til Miljøskuta

Natur og Ungdom < Påmelding til Miljøskuta

Vil du dra på ekspedisjon for klima og miljø med seilskipet Sørlandet? Her finner påmeldingsskjema og alt du trenger å vite før du søker.

Påmeldingen er åpen fra 15. desember 2022 til 28. februar 2023. Søk nå! Link til skjema for ordinær påmelding og for å være gruppeleder finner du nederst på denne siden. 

Bli med på én av to etapper 

Ekspedisjonen vil gå langs norskekysten og bestå av to etapper på omtrent 11 dager. Vi starter i skipets hjemmehavn Kristiansand og bytter mannskap i Ålesund. Andre pulje seiler skipet til Fredrikstad.  

  1. Kristiansand 26. juni – Ålesund 05. juli 2023, med stopp i Stavanger og Vevring.
  2. Ålesund 05. juli – Fredrikstad 17. juli 2023, med stopp i Bergen og Arendal.  

Om du har ønsker til datoer, kan du spesifisere det i søknaden. Du kan også skrive navnet på en du kjenner om det er viktig for deg å reise sammen med noen du kjenner. Hver etappe vil ha plass til 55 deltakere, altså 110 plasser til sammen. Om det blir flere påmeldte enn skipet har plass til, blir det sendt ut et deltakertilbud til utvalgte søkere og et tilbud om å stå på venteliste til de andre. Vi vil legge vekt på motivasjon i søknaden og mangfold i for eksempel alder, erfaring, interesser og geografisk spredning når vi skal sette sammen deltakergruppene. Derfor oppfordrer vi alle som har lyst til å søke!  

Hva koster det?

Deltakeravgiften er på 400 kr. Den betales når man takker ja til tilbud om plass. Om du har spesielt behov for å få dekket deler eller hele prisen er det bare å ta kontakt så finner vi en løsning.  

Natur og Ungdom dekker reise til alle deltakere. Vi hjelper også gjerne med bestilling av reise om det er behov for det. Ikke nøl med å søke selv om du bor langt unna havnene. 

Hva forventes av deg som deltaker?  

Som deltaker på Ungdommens Miljøskute vil du få flere ansvar. Skuta kan ikke gå for seil uten hjelp fra medseilerne. Deltakerne blir delt inn i vaktlag der man går vakter på 4 timer to ganger i døgnet. Oppgavene består i for eksempel å sette og berge seil, delta i seilmanøvre, gå ulike vakter, sikkerhetstrening, vedlikehold og den fantastiske opplevelsen av å styre skuta på rorvakt.  

Underveis blir det ved siden av gjøremålene på skipet et undervisningsopplegg med bolker om klima- og miljøsaker, verksteder for ulike måter å engasjere seg på og sosiale aktiviteter. Som deltaker er du også med i planleggingen og gjennomføringen av arrangementer i havnene. Her får du muligheten til å ha praktiske ansvar, lede en debatt, male banner eller lage innhold til sosiale medier. Vi håper at du som søker er åpen for nye utfordringer, klar for å gjøre en innsats for å bidra til et godt miljø om bord og ivrig etter å ta med deg lærdom videre etter prosjektet.  

Det vil også være behov for ansvarspersoner og gruppeledere for begge etappene. Du kan sende interesse for dette i eget skjema som er tilgjengelig fra 22.desember.

Trygg opplevelse 

Mannskapet om bord på Sørlandet er der for å tilrettelegge for deltakernes opplevelse, gjennomføre maritim opplæring og sørge for sikkerheten. Natur og Ungdom vil ha en egen gjeng med prosjektansvarlige som leder undervisningsopplegget, tar bilder og passer på at alle deltakerne føler seg trygge sosialt, fysisk og psykisk. Som alle andre av NU sine arrangementer, er også Ungdommens Miljøskute et rusfritt arrangement. Enhver som bryter regler for arrangementet blir sendt hjem for egen regning. Ellers forsøker vi å tilrettelegge for deltakerne så langt det er mulig innenfor skipets rammer. 

Greit å vite om livet om bord 

Om bord sover man i hengekøyer under dekk og får servert alle måltider. Man må være i stand til å gå ubegrenset rundt på skipet og kunne holde seg fast. Folk reagerer ulikt på bevegelsene på et seilskip. Noen blir sjøsyke, men de fleste vender seg til dette etter et par dager på sjøen. Det finner både sjøsyketabletter og plaster man kan ta mot sjøsyke, men stort sett hjelper det å holde hode og hender opptatt med gjøremål og få i seg nok mat og drikke. 

Programmet for dagen, nøyaktig rute og oppgavene man får kan variere etter vær og vind. Det er ingen krav om erfaring med seiling fra tidligere, men du bør være innstilt på å være om bord på et skip over lengre tid med mange nye mennesker. Dagene om bord vil by på både på utfordringer og spenning. Vær forberedt på at det ikke alltid vil være mobildekning på sjøen. Man vil leve tett på hverandre, oppleve mye nytt og få ansvar. Dette kan være skummelt i starten, men for de fleste er det nettopp dette som gir minner for livet og sterke vennskap.  

Fullriggeren-Sorlandet-CHR-00726 (1)
Les mer
Bilde: jannicke Totland
Les mer

Vil du være gruppeleder?

Er du over 18 år, har nyttig erfaring og gira på å ta ekstra ansvar? Meld interesse om å være med som gruppeleder på Miljøskuta innen 1. februar.

Kontaktperson

tuva

Tuva Mjelde Refsum

2. nestleder
90258865