Gå til innhold

Stemningsrapport fra samferdselsturné!

Natur og Ungdom < Stemningsrapport fra samferdselsturné!
Kategorier: Samferdsel

Samferdselsgruppa i sentralstyret har vært på reise og besøkt lokallag for å snakke om nettopp dette – fremtidens reiser. For hvorfor går ikke utslippene fra transporten ned? Hva er greia med alle naturinngrepene? Og hvordan ligger vi an med all denne nye teknologien?

Siste uka i november 2021 pakket vi lakenpose, lesestoff, lue og laptop og satte oss på toget nordover. Først en tur innom nyoppstartede Inderøya NU, deretter med båt langs kysten, før vi busset forbi fjorder og fjell for å møte Kristiansund, Molde og Ålesund NU. Så bar det innom Sandane innerst ved Gloppefjorden og videre i vintervær til Bergen, før en aldri så liten tur til Voss. 

Alle trenger å forflytte noen eller noe fra en A til en B. Hvordan vi kan reise i dette landet påvirker alt fra om en bedrift kan frakte varene sine ut i verden, til om ungdom får deltatt i et sosialt fritidstilbud. Når transport står for over en tredjedel av Norges utslipp og potensielt truer sårbar natur, gjelder det å være smarte når vi planlegger for fremtidens reiser. Det er vi ikke i dag. 

Et taktskifte i hele landet

Når vi reiser rundt, ser vi hvor viktig det er å se de lokale sakene og nasjonale trendene i sammenheng. 

Det er viktigere enn noen gang at vi reiser mer kollektivt. Men med mange ruteendringer og kraftig reduksjon på et busstilbud som allerede er for dårlig, ser det mørkt ut. Det går cirka to busser i strekningen Steinkjer - Inderøy på hverdagene og ingen i helgene. Særlig vi ungdommen er da avhengig at foreldre kjører oss rundt. For å få folk til å ta i bruk kollektivtransport, må vi gi dem et mer fristende tilbud når de trenger det!

Dette forteller lokallagsleder i Inderøy NU, Anna Vekseth-Hahn, da vi besøkte lokallaget. Det er et godt eksempel på manglende satsing på framtidsrettet samferdsel. Vi ser en trend i hele Norge på at politikerne mangler en tydelig ambisjon på kollektivtransport. Det ser vi både på reise rundt i dette landet, og på sifrene i det ferske statsbudsjettet. 

Det er kult med store nye prosjekter, særlig brede veier som stortingspolitikeren kan klippe snora for i sitt hjemfylke. Men vi må faktisk kjempe for det litt kjedeligere. Vedlikeholdet trenger å backes litt for tiden – vi må ha en skikkelig oppgradering av jernbanen, eksisterende veier og forbedring i lokalt kollektivtilbud!

 Tuva sitter i samferdselsgruppa og var en del av gjengen som dro på tur rundt i landet.

I tillegg må vi være tøffe nok å stanse de kjempedyre motorveiprosjektene som bygger ned uerstattelig natur og øker utslippene. Klima- og naturkrisen krever en helt annen prioritering. Og de store kule prosjektene? La det heller være hurtigtog, elfly på kortbanenettet og utslippsfrie fartøy. Vi trenger et taktskifte i norsk samferdsel, i hele landet!

Planlegg for fremtiden!

Samferdselsprosjekter strekker seg over mange år og det er mange beslutningstakere involvert. Det er kommunen din som setter av arealer og planlegger hvordan de skal bygge. Fylkeskommunen har litt mer å rutte med og har ansvar for kollektivtrafikken. Og staten – ja, det er de som sitter på alle penga og viser hva landet faktisk skal satse på når de legger fram statsbudsjettet. I tillegg har vi transportselskapene og små og store interesseorganisasjoner. Vi trenger alle med på reisen til fremtiden, lokalt og nasjonalt! 

Natur og Ungdom krever: 

  • En nasjonal transportplan som støtter omstillingen til utslippsfri transport – ikke hindrer den. 
  • En ordentlig verdsetting av klima og miljø, ikke bare av penger og raske biler. Det er dyrt å reparere ødelagt natur og kompensere for økte utslipp. 
  • Hør på ungdommen! Det er vi som må leve med transportsystemet vi bygger i dag og det er lokalt man vet best hvordan infrastrukturen fungerer i hverdagen. 

Vil du vite mer? Finn din samferdselssak her:

Er du aktiv i lokallag?

Vil dere ha flere temabesøk av sentralstyret? Ikke nøl med å ta kontakt med din ansvarssentralist!