Gå til innhold
Medlemmer på landsmøte.

Ikke bruk aluminium til kaffekapsler!

Natur og Ungdom < Ikke bruk aluminium til kaffekapsler!
Kategorier: Uttalelser

Natur og Ungdom samlet til sitt 59. ordinære landsmøte på Haugetun Folkehøyskole ber Norge om å innføre forbud mot aluminiumsbaserte kaffekapsler.

Norge er kun slått av Finland i konkurransen om hvem som drikker mest kaffe per hode. I kaffeundersøkelsen gjennomført av Ipsos fra 2019 oppgir 67 % av nordmenn over 18 år at de drikker kaffe hver dag. Her i landet heller vi i oss over 13 millioner kopper kaffe om dagen. En stadig større del av kaffeforbruket både i Norge og i verden dekkes av kaffekapslene. Disse kapslene er som regel av plast og aluminium og fører med seg et stort miljøproblem.

Kapslene skaper store mengder avfall som er vanskelig å gjenvinne fordi produktet både består av aluminium og plast. Derfor havner avfallet ofte i forbrenning, dersom forbrukeren i det hele tatt har prøvd å resirkulere de brukte kapslene. Til hver plast/aluminiumskapsel går det med ca. 3 g aluminium. Aluminium er et viktig metall i mange industrier, men det er dessverre energikrevende og forurensende å fremstille det. For hvert tonn aluminium som produseres slippes ca. 15 tonn CO2 ut i atmosfæren.

Det er ikke verdt å kaste bort aluminium til å lage miljøfiendtlige kaffekapsler når vi har teknologi som kaffetrakter, presskanne og kokekaffe. I tillegg finnes det også kaffekapsler som er fullstendig basert på biologiske materialer. Dagens kaffekapsler er derfor unødvendig og bør utfases og utbyttes totalt.

Natur og Ungdom samlet til sitt 59. ordinære landsmøte på Haugetun Folkehøyskole ber Norge om å innføre forbud mot aluminiumsbaserte kaffekapsler.