Gå til innhold

Tips til aktiviteter

Natur og Ungdom < Tips til aktiviteter

Er dere tomme for idèer til hva dere kan finne på? Her er mange forslag til aktiviteter dere kan gjøre i lokallaget!

Dere trenger: plakater, de kan trykkes opp, eller så kan dere lage selv, og klistremerker. Dere kan også lage håndplakater, som er mindre plakater (med slagord eller illustrasjoner) dere fester på pinner som dere kan holde, i for eksempel demonstrasjonstog.

Plakatene og klistremerkene kan dere plassere rundt omkring i byen.

Klistremerkeaksjoner kan også være til mer spesifikke temaer; for eksempel kan dere lage egne klistremerker til en bestemt demonstrasjon, eller om det er klistremerker som dere klistrer på matvarer i butikken. For eksempel kan dere klistre klistremerker på all oppdrettslaks dere finner i hylla, på klistremerket står det for eksempel 3 gode grunner til å ikke kjøpe denne varen.

Dere trenger: Et stort banner.

Når man har et stort banner med et relevant slagord er det fett å ha bannerdropp-aksjon! Dere kan for eksempel henge banneret fra en bro over en motorvei, slik ser alle bilistene det når de kjører forbi.

Bannere er også supre å ha med til demonstrasjoner, ettersom de er store og veldig synlige. Skal dere for eksempel gå i tog for en sak, kan dere ha med banner for å være ekstra synlige.

Dere trenger: plakater, banner, klistremerker – eller annet! Lurt med varme klær, litt mat og kakao/annet varmt å drikke om det er kaldt.

En nattaksjon handler om å være våken mens de andre sover, og å gi folk i området en liten overraskelse på vei til jobben eller skolen!
Det er mange ting dere kan gjøre i byen om natta: Dere kan henge opp bannere på steder der mange kjører forbi, for eksempel på en gangbro over en tungt trafikkert vei. Dere kan også henge opp plakater eller tegne med kritt på gater. Feste klistremerker på lysstolper, eller teipe nye gatenavn over de gamle gateskiltene, feste plakater på statuer, eller ta på dem noen klær. Kanskje trenger statuene regntøy mot klimaendringene?

Nattaksjon er sosialt, og en god måte for medlemmene i lokallaget å bli kjent på.

Er det noe dere ikke er fornøyd med, eller vil endre på, så er det å lage sang en fin måte å vise det på, det er også veldig sosialt å være kreative på den måten sammen i lokallaget.

Sangene kan brukes under demonstrasjoner og aksjoner, eller som allsang til konsert – eller når som helst ellers! Sangene kan også være seierssang, og brukes til feiring!

Dere trenger: Banan/Muffins/kakestykke/bolle/appelsin eller annen mat.

«Bananaksjon» er noe som ofte brukes til å dele ut på gaten til alle som gjør noe bestemt – for eksempel som en takk for at de tar bussen, sykler, kaster avfall i søppelet osv. Det er koselig å skrive en søt beskjed på bananen, eller på muffinsformen!

Her kan dere da gjøre noe sosialt med lokallaget, samtidig som dere sprer god stemning og gir en takk til alle som bidrar i det små i hverdagen!

Dere trenger: lys og lighter, og håndplakater.

Lysmarkering har for eksempel blitt mye brukt da dommen fra høyesterett kom. Inviter pressen og hold appeller som forklarer hvorfor dere står samlet.

Dere trenger: fakler, bøtte med vann og banner.

Et fakkeltog er en type demonstrasjonstog. Dere kan starte med å holde appell, eventuelt slå sammen med lysmarkering – og så går dere en rute i tog etterpå. Dere har slagord og fakler, og banner foran for å være ordentlig synlige, og får budskapet godt frem.

Dere trenger: en gave! En overrekkelse er en gave til en politiker eller en annen person dere vil påvirke, som har en slags symbolsk verdi.

For eksempel kan dere gi bursdagsgaver til relevante ministre eller politiker fra kommunestyret. På den store dagen deres kan dere gi en gave av symbolsk betydning. Trenger for eksempel leder av miljødepartementet en påminnelse på at olja er ut – gi en flaske med olje på bursdagen eller en død (falsk) fisk med en beskjed på.

Ellers er det mulig å gi gaver rett før partiets årsmøte, første dag i bystyret, eller når de har fattet et viktig vedtak. «gaver»😉

Underskriftskampanje kan brukes når man ønsker å understreke at det er mange som mener noe om en sak, og kampanjen kan gjennomføres på mange måter!

En måte er å samle masse navn på en liste og sende til et parti, departement eller politiker.

Dere kan også sende dem som postkort. Når man sender postkort får politikerne underskriftene en og en, og blir minnet på denne saken hver dag i lang tid framover.

Dere kan ha en «sett foten ned-aksjon»: Fyll et banner med fotavtrykk, og vis hvor mange som har satt ned foten mot et miljøskadelig tiltak. Mal budskapet i underskriftkampanjen øverst. Når dere har et banner fullt av foravtrykk, kan dere for eksempel overrekke det til en politiker, eller henge det på et godt synlig sted.

Det går også an å lage et lappeteppe. Be folk om å signere tøystykker, så kan dere sy dem sammen til et digert lappeteppe. Dette kan dere overlevere til mottagerne av underskriftene og vise fram til pressen.

Dere trenger: løpesedler, bannere, håndplakater, noe å overrekke.

Hvis politikerne der du bor har glemt gamle miljøløfter, eller oversett miljøet fullstendig, gjelder det å minne dem på det. Følg etter personen dere vil minne på noe på vei til kontoret, jobben og på møter. Skal næringsministeren være på befaring i deres by? Prøv å møt ministeren på veien!

OBS! Det er viktig å respektere deres privatliv. Det er ikke greit å slå leir i hagen til vedkommende eller plage familiemedlemmer. Det er lurt å sette en tidsbegrensning på aksjonen, for eksempel at dere følger ekstra med noen dager før en viktig beslutning skal tas, eller under valgkamp. En fotfølgingsaksjon er gjerne også noe man bruker hvis alle andre forsøk på å overtale politikeren mislykkes.

Dere trenger: små lekefiskestenger, plastikkfisker. Denne aksjonen er en enkel og morsom måte å få oppmerksomhet rundt fisk på. Kjøp inn små fiskestenger i en lekebutikk, eller lag dem selv med pinner og hyssing. Gjør slik man gjør i en barnebursdag: la forbipasserende, eller helst en profilert person som ordføreren eller lignende, prøve fiskelykken. La snøret henge ut fra en kant, for eksempel ned fra en liten bro eller en annen avsats der noen kan gjemme seg under og binde fast «fangsten». Fangsten kan være pappfigurer av døde eller giftige fisk, en liten flaske med olje, eller noe annet kjipt. Sånn går det når man ikke tar vare på lokalmiljøet. Sørg for at fiskerne viser den deprimerende fangsten til journalistene dere har invitert.

Du trenger: sykler og kanskje penger til parkeringsautomaten.

Prinsippet er enkelt: Stå opp tidlig en lørdag morgen før butikkene åpner og fyll en offentlig parkeringsplass med sykler. Om det er parkeringsavgift der, betaler dere som om sykkelen skulle vært en bil. Mens dere er på parkeringsplassen kan dere jo like gjerne ha det gøy. Dere kan for eksempel ha piknik, synge, ha vannkrig, eller spille noe, for eksempel fotball, gitar, flygel, badminton eller kort.

Spis muffins, del ut løpesedler og snakk med folk om det dere gjør. Pass på at plassen er offentlig. Om en butikk eier plassen, kan butikkeieren ringe politiet og få dere fjernet. På en offentlig plass har ingen rett til å flytte dere. Hvis politiet kommer, sier dere at dere flytter dere hvis de kan si at det dere gjør er ulovlig. Det er nemlig fullt lovlig å parkere en sykkel på en parkeringsplass og betale avgift.

Dere kan ha filmkveld, dra på oppdagelsesferd, ha vardebrenning, plukke søppel eller dra å dumpster dive. Kun kreativiteten setter en stopper, men ellers er hva som helst dere ønsker mulig!

Les mer
Les mer

Tips til planlegging av større arrangementer:

Dere trenger: En åpen plass, mennesker, plakater, stand (hvor dere har flyers, snacks, klistremerker og rollup), mikrofon til taler eller annen underholdning. Presse!

Her samler man så mange som mulig på ett sted og demonstrerer for/mot noe sammen. Kan være lurt å ha et tema på demonstrasjonen, enten om det er «vern vassdragene», «redd Repparfjord», «nei til vei, ja til bane» og lignende. På demonstrasjoner er det lurt å ha ferdig innøvde slagord i forkant, samt en «forsanger» som deler opp ropet for resten, samt avslutter med et synlig tegn når man skal avslutte/bytte rop. Varm opp stemmen, ha med vannflaske. Når dere roper kamprop er det viktig at dere ikke bare roper høyt, men også så tydelig som mulig. Da gjelder det å gå sakte og å dele opp ropet.

På demonstrasjoner er det også fint å ha et lite opplegg, om det enten er taler, litt musikk eller annen underholdning, slagord dere roper sammen, sanger til allsang, matpause til alle som dukker opp, gaveutdeling til inviterte osv.

Dere trenger: en scene, et publikum, minst ett band eller en artist, plakater for å reklamere.

Å arrangere en konsert er en bra og morsom måte å få oppmerksomhet rundt et miljøproblem på. Skaff et sted å holde konserten, enten innendørs eller utendørs.

Dere kan arrangere konsert i forbindelse med en stand eller en annen aksjon, eller som en markering i seg selv. Dere kan invitere lokale band, holde appeller og ha med banner og plakater for saken dere jobber med. Slik får dere feire engasjementet deres sammen og gjøre noe viktig.

Det er opp til dere hvor stor konserten er. Hvis den skal være stor, med utstyr, anlegg og annen elektronikk, kan det hende dere trenger å låne utstyr og kanskje noen med peiling, for eksempel lydfolk eller noen andre dere kjenner som driver med musikk. Det er koselig å invitere band dere kjenner og andre mindre lokale band, men om en kjent artist kommer fra hjemstedet ditt, er det bare å ta kontakt med dem! Det er viktig å huske å reklamere for konserten, sånn at det kommer mange folk. Et tips for å få mange nye medlemmer er å ha gratis inngang for medlemmer og stå i døra og verve. Husk også å sjekke om dere trenger TONO-tillatelse til arrangementet.

Åpne møter er når lokallaget inviterer til NU-møte som er åpne for alle! Her er det lurt å snakke litt om hva NU er, hva man kan gjøre i lokallag og lignende, eventuelt bestill foredrag om et bestemt interessant tema! Det er lurt å ha åpne møter etter et arrangement, da er sjansen for at gira ungdom (som enten akkurat er vervet eller er på nippet til å melde seg inn) vil bli aktive i lokallaget! Her er det om å gjøre å selge LL-livet som bare det, inviter eksterne og bestill pizza, ha leker og gjør masse gøy! Planlegg møtet i god tid, blir ofte bedre da😉

Her kan dere samle masse folk, skolere dem i et miljøproblem – ha en aksjon sammen og dele dette med omverdenen. Dere har da satt lys på en viktig miljøsak – og engasjert en haug med ungdommer i samme slengen.

Dere trenger: ting du ikke har bruk for lenger, ting andre ikke har bruk for lenger, noen bord. Byttetorg går ut på at man tar med seg ting, klær eller dingser man ikke vil ha som f.eks. en genser som er for liten, og tar med deg noe som du vil ha med deg hjem, som noen andre ikke vil ha. Det ligner på et loppemarked, bare at dere bytter istedenfor å selge og kjøpe. Byttetorg gjør at folk slipper å kaste ting de ikke trenger lenger! Dere kan ha det utendørs eller innendørs, avhengig av vær og årstid.

Som med andre arrangementer er det viktig å mobilisere i forkant, slik at folk veit når og hvor det skjer, lag plakater som dere henger opp i byen og på skoler og/eller arrangement på facebook. Inviter alle dere kjenner!

Klesbyttedager, og byttetorg pleier også å være perfekte steder å verve på! Vinn, vinn situasjon!

Dere trenger: politikere, næringslivsledere, eksperter og andre som har peiling, et sted å ha debatten, mikrofoner og et banner.

Viktige debatter foregår ofte gjennom avisene eller i lukkede møter. Derfor er det bra å arrangere offentlige debatter som alle kan komme på. Hvis det snart skal være valg, eller hvis det er en viktig sak som snart skal avgjøres, kan dere arrangere en debatt mellom politikerne. Dere kan også ha med andre i diskusjonen, som bedriftsledere, forskere, interessegrupper og lignende. Dere kan ha med en egen representant i panelet. Det er bra om temaet er så spesifikt som mulig, det gjør som regel diskusjonen bedre. På slutten av diskusjonen er det vanlig å åpne for spørsmål fra salen, slik at de som hører på kan komme med spørsmål eller kritikk til paneldeltagerne. Det er også bra om dere har en liten gave til de som stiller opp til debatt. Dette kan være en bra sjanse til å overrekke symbolske «gaver» til politikere. Det er viktig å mobilisere godt I forkant, slik at mange vet om debatten og dukker opp. Biblioteker, kulturhus og lignende er ofte passende for slike arrangementer, men dere kan også være ute om været tillater det.

Ønsker dere mer inspirasjon eller tips & triks? Kontakt regionssekretær!

Åsne Mjelde Refsum

Regionssekretær for Vestland, Agder og Vestfold
976 42 966

Ruby Griffin Solheim

Regionssekretær for Troms, Trøndelag og Oslo
458 74 795

Hanna Kristina Jakobsen

Regionssekretær for Akershus, Østfold og Finnmark
988 33 789

Leon Engen Blom

Regionssekretær for Møre og Romsdal, Nordland og Buskerud
906 60 836

Nikolai Marø Myrvoll

Regionssekretær for Innlandet, Rogaland og Telemark
958 79 309