Gå til innhold

Dommen i Høyesterett: – Vi er forrådt

Natur og Ungdom < Dommen i Høyesterett: – Vi er forrådt
Kategorier: Klimasøksmål | Olje

Kjære medlem. I dag er vi både skuffa og veldig veldig sinna.

Med 11 mot 4 stemmer vant staten fram i klimasøksmålet. Dommen fra Høyesterett er dypt provoserende og viser null forståelse for alvoret i klimakrisa.

Dessverre var alle dommerne enige om at oljetillatelsene ikke er i strid med Grunnloven, og at § 112 ikke beskytter oss…Høyesterett slår fast at miljøparagrafen kun gir en rettighet i helt ekstreme tilfeller der politikerne ikke har vurdert miljøskade overhode, i praksis betyr det at vi har en rettighet som ikke betyr en dritt.

Det kan vi ikke finne oss i. Om du har et sterkere ord enn “vi raser” på lager, er dette dagen for å bruke det i alle kanaler tilgjengelig!

Therese Hugstmyr Woie sier: 

– Høyesterett svikter dagens unge når de gir politikerne makt til å ta fra oss en trygg framtid. Nå må vi kjempe for fremtida gjennom valget til neste år. Vi skal sørge for at ungdom setter rekord i valgdeltagelse i september og at alle voksne med snev av samvittighet tenker klima og miljø ved stortingsvalget. 

Vi jobber kontinuerlig for hensyn til klima og fremtidens generasjoner i politiske beslutninger, men et levelig miljø trenger et sterkt og varig rettsvernDet har vi lært i dag at ikke finnes. Nye politikere kan fikse det – godt stortingsvalget nærmer seg.

Vi får masse støtte og oppmerksomheten for klimasøksmålet, både i Norge og internasjonalt. Statens påstander om at miljøparagrafen i Grunnloven ikke kan begrense norsk olje, at Parisavtalen ikke stiller rettslige krav eller at det var ubetydelig at lønnsomhetsberegningene for oljeboringen ble holdt skjult, er alle blitt kraftig imøtegått. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David Boyd, mener Norges oljeproduksjon bryter med menneskerettighetene.

Vi skal også vurdere om vi skal anke dommen til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, men først må vi lese dommen grundig og vurdere alle muligheter

Men først: God jul! Ta en pause og lad opp til kampåret 2021.