Gå til innhold

Info: Fosenaksjonen 11. oktober

Natur og Ungdom < Info: Fosenaksjonen 11. oktober

Her finner du praktisk info og oversikt over hva som skjer. Ønsker du å aksjonere sivilt ulydig? Eller bidra med andre ting? Les mer her.

FOR ENGLISH: CLICK HERE

11. oktober er det to år siden Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider mot urfolks rettigheter. Det er uakseptabelt at det fortsatt ikke har skjedd noen ting etter at regjeringen innrømmet at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen under aksjonene i februar og mars tidligere i år. Nå aksjonerer samiske aktivister og støttespillere igjen fra 11. oktober. Bli med å ta opp kampen for urfolks rettigheter og samene på Fosen! 

Det er NSR-Nuorat og Natur og Ungdom som fasiliteter aksjonene. Dette er en dugnad der vi trenger mye frivillig praktisk hjelp og organisasjonene kan dessverre ikke dekke alt av praktiske utgifter for enkeltpersoner. Lenger ned finner du flere tips om reise og overnatting.

Aksjonen

Det blir både lovlige demonstrasjoner, som markeringer med appeller og musikk, og bruk av sivil ulydighet. Velkommen til å delta på det du ønsker og er komfortabel med, alle folk trengs i denne saken! Om du vil aksjonere sivilt ulydig må du kjenne til NUs prinsipper for sivil ulydighet. Aksjonen er fullstendig fredelig.

Kravet for aksjonen er at vindturbinene på Fosen rives og at landet tilbakeføres til reindrifta.

Tid og sted

Aksjonsstart er 11. oktober kl. 07.00. Oppmøte utenfor Stortinget ved lavvuen til Mihkkal Hætta som har bodd på Eidsvolls plass siden 700-dagen 11. september. Her vil det være et infopunkt der du kan henvende deg om du ønsker å aksjonere eller bidra med andre ting.  

Aksjonene varer i flere dager så om du ikke kan være i Oslo akkurat 11. oktober, er du velkommen til å ta del i dagene etter.

Ønsker du å aksjonere sivilt ulydig? 

Alle som skal aksjonere sivilt ulydig, må kjenne til Natur og Ungdoms prinsipper for sivil ulydighet og ha gjennomgått trening i dette. Det vil være fast sivil ulydighetstrening kl. 09.00 ved infopunktet hver dag, samt mulighet for gjennomgang fortløpende om du ikke rekker dette. 

Ønsker du å bidra?

Ønsker du å bidra med rigging, mat, vakt på dagtid eller natt, foto, ansvar under sivilt ulydige aksjoner, eller andre ting? Her kan du registrere kontaktinfo, når du er tilgjengelig og hva du ønsker å gjøre. Tusen takk for at du vil hjelpe til!

 • Vi er en fredelig demonstrasjon. Vold, trakassering, hærverk, og personangrep vil ikke bli tolerert 
 • Dersom du ikke er samisk, er du her som en alliert. Det innebærer både å løfte samiske stemmer, og å skjerme samiske aktivister dersom det er mye uønsket pågang fra media. Fokuset under aksjonen er det pågående menneskerettighetsbruddet og urfolks rettigheter 
 • Bidra til en trygg opplevelse for alle. Dersom noe ubehagelig skjer, varsle politikontakt (se kontaktpersoner under på siden) 
 • Hold det ryddig i leiren! Personlige eiendeler skal alltid være pakket pent sammen og lett å ta med seg dersom man får hastverk 
 • Alkohol og andre rusmidler er ikke tillatt under aksjonen 
 • Alle som aksjonerer sivilt ulydig må ha vært gjennom sivil ulydighetstrening, og respektere sivil ulydighetsprinsippene som blir gjennomgått der 
 • Nedre aldersgrense for sivil ulydighet er 15 år, samme som den kriminelle lavalderen. Dersom du er under 18, er foresatte nødt til å være informert 
 • Ingen norske flagg 
 • La andres eiendeler få være i fred 
 • Alle er ansvarlige for egne ting. Det gjelder både om ting blir stjålet/mistet/ødelagt, og at alle må ta ansvar for å få med seg tingene sine når aksjonen avsluttes. Det kan være lurt å merke ting, slik at man vet hvem som eier hva 
 • Ta vare på deg selv!<3 Aksjoner kan være tøft både for kropp og sinn, så det er viktig at alle lytter til kroppen sin, og setter grenser for seg selv 
 • Ta vare på andre!<3 Vi er mange ulike folk, med ulike behov. Lytt til andres personlige grenser, og ta hensyn 

Ta med deg utstyr til å sove ute og klær etter vær, i hvert fall om du ønsker å aksjonere sivilt ulydig. Ta gjerne med samiske flagg og bannere med budskap fra saken. Under aksjonen er det viktig å holde personlige eiendeler samlet og mulig å flytte enkelt. 

Har du eller noen du kjenner lavvu, oppfordrer vi  til å ta den/de med.  (Obs: merk med navn og nummer)

Organisasjonene dekker dessverre ikke reise, men det er satt opp noen fellesbusser du kan reise med: 

Tromsø-Oslo via Sverige 10. oktober (ankomst 11. oktober kl. 09:00)

Registrer deg HER 

 • Prostneset Tromsø/Romsa kl. 07:00 
 • Kilipisjävri/Gilbbesjávri kl. 09:30 
 • Gárasavvon Rajacafé/Karesuando Bensin kl. 11:00 
 • Jokkmokk/Jåhkåmåhkke busstasjon kl. 15:00 
 • Østersund/Staare busstasjon kl. 23.00 

Bodø-Oslo 10. oktober (ankomst 11. oktober kl. 07:00)

Registrer deg HER 

 • Bodø/Bådåddjo kl. 09:00
 • Steinkjær/Stïentje kl. 18:00
 • Trondheim S/Tråante kl. 20:00

Bergen-Oslo 10. oktober

 • Bergen Busstasjon kl. 10:00
 • Se Facebook-arrangement her.

Ønsker du å selv organisere fellestransport eller gi et bidrag til å realisere spesifikke reiseruter? Det er kjempeflott, gi gjerne beskjed om hva som organiseres til fosen@nu.no.  

 

I denne Facebook-gruppen kan du legge ut og avtale tilbud om overnatting.  

Det blir en dugnadsbasert matordning der det blir mulig å donere både varme og kalde måltider og snacks. Ellers gjør vi så godt vi kan for å sørge for mat til alle som skal aksjonere.  

Her kan du bidra økonomisk. Pengene går til å dekke eventuelle bøter, advokathjelp, mat og utstyr til aksjonistene. Tusen takk for din støtte!

Har du andre henvendelser eller ting å bidra med?

Ta kontakt via fosen@nu.no

Politikontakter

Tale Løkeland Ryste

Nestleder
954 41 246

Jobber med omstilling. Følger opp Møre og Romsdal NU.

Symre Johanne Aargaard

Sentralstyremedlem
974 03 433

Fagansvarlig for Natur. Følger opp Finnmark NU.

Henvendelser fra presse og media