Gå til innhold

Klimastjerna fra Arkhangelsk

Natur og Ungdom < Klimastjerna fra Arkhangelsk
Kategorier: Ukategorisert

Asya Fomina(16) var den første som streiket for klimaet i byen sin, hun er drivkraften bak Fridays for Future Arkhangelsk og en av medstifterne av INCREDIBLE VIRGINIA – byens første feministiske bevegelse.

Hvorfor startet du FFF Arkhangelsk?

Da jeg ble aktiv i miljøbevegelsen «42» [NUs partnerorganisasjon i Arkhangelsk] var jeg allerede interessert i klimaendringer og da jeg fant andre likesinnede, skjønte jeg at det ikke er nok å bare ha en bevissthet rundt problemet. Man må handle! Omtrent samtidig ble jeg med i FFF Russland og ble kjent med Arshak Makichyan [leder i FFF Russland]. Sammen med ham og andre aktivister satte vi i gang med å bygge en klimabevegelse fra grasrota. Etterhvert fikk vi mer oppmerksomhet og bevegelsen spredte seg til flere steder i landet.

Et personlig vendepunkt for meg var den globale streiken 27. september i fjor. Da organiserte jeg en klimastreik i Arkhangelsk for å belyse et nytt problem for innbyggerne som de ikke var så godt kjent med. Arkhangelsk fylke er sterkt utsatt for klimaendringer. Mange av bygdene ligger ved Kvitsjøen, og de blir stadig rammet av oversvømmelser pga. sterke stormer. I byene ødelegges infrastrukturen, og dyrene tvinges ut av habitatene sine. Vi er rett og slett forpliktet til å løfte disse problemene i regionen vår.

Hva er den vanligste reaksjonen til folk når dere streiker?

Mange skjønner ikke hva vi driver med. De har kanskje hørt om klimakrisen, men de vet egentlig ikke hva det dreier seg om. Og andre mener at det ikke er et viktig problem fordi klimaet endrer seg naturlig med årene. Disse menneskene ser ikke sammenhengen mellom sine egne handlinger og klimaendringene. Men det finnes også de som støtter oss.

Asya på enmannsprotest i Arkhangelsk

Hva er ditt beste streikeminne?

Det må være fra de siste streikene før karantenen. Da bestemte vi oss for å streike på så mange uvanlige steder som mulig. Hver fredag dro vi ut til steder utenfor Arkhangelsk by; til øyer, skoger, og forlatte områder for å ta streikebilder. Jeg husker også streiken vi hadde 31. januar. Da kom Arshak og Aleksei Goncharov [leder i FFF St. Petersburg] til byen, og vi streiket i enmannsprotester der vi vekslet på å streike i 24 kuldegrader.

Enmannsprotester er en lovlig aksjonsform for sivilsamfunnsorganisasjoner som er kritiske mot det russiske regimet. Ved å aksjonere alene med 50 meters avstand til andre aktivister kan man ikke få straff for å ha arrangert eller deltatt i en massedemonstrasjon. Ved større enmannsprotester står flere aktivister i kø i nærheten for å protestere. Hver aktivist står i enmannsprotesten i alt mellom mellom 10 og 20 minutter.

Hva må Russland gjøre for klimaet?

FFF Russland har laget en liste med klimakrav til den russiske regjeringen. Oppsummert går de ut på at Russland må ta en helomvending. Russland må gå over til fornybare energikilder og resirkulert og returnerbar emballasje. Vi må innføre kildesortering og gjenvinning av avfall, men ikke minst må aktuell og forskningsbasert kunnskap om klimakrisen inn i den nasjonale læringsplanen for grunnskolene.

Og hva må Norge gjøre?

Jeg vet at NU har en kampanje mot oljeboring i Norge, noe jeg støtter 100%. Jeg mener at Norge må gå vekk ifra fossile brensler og forbrenning av restavfall så langt det lar seg gjøre. Dessuten bør Norge bruke sin autoritet som et foregangsland til å påvirke den russiske regjeringen til å velge en grønnere utvikling. Norge er jo et rikt og utviklet land, mens vi er det fjerde største utslippslandet i verden.

Asya på papirinnsamling i Arkhangelsk.

Hva gjør du for å redusere ditt klimaavtrykk?

Jeg har vært veganer i nesten to år og jeg lever et Zero Waste-liv. I tillegg sprer jeg informasjon om klimaendringer og hvordan man kan leve mer miljøvennlig.

Har du et streiketips for disse koronatidene?

FFF Russland har gått over til digitale streiker og vi oppfordrer alle til å delta i nettstreiker. Mitt viktigste tips er å holde seg hjemme og gjøre noe kreativt. Denne tiden er perfekt til å myldre rundt kreative, uvanlige og morsomme plakattekster til streikebilder.