Gå til innhold

Send postkort til politikerne i sommer!

Natur og Ungdom < Send postkort til politikerne i sommer!
Kategorier: Ukategorisert

Politikerne er kanskje på ferie, men i kampen mot gruvedrift på havbunnen tar vi aldri fri!

Derfor oppfordrer vi alle til å sende et postkort til politikere i sommer og be dem stanse åpningen for gruvedrift på havbunnen.

Hva handler saken om?

Den 9. januar 2024 stemte Stortinget for å åpne opp for gruvedrift i det sårbare dyphavet, på tross av at forskere, en lang liste med land og miljøbevegelsen tydelig har advart i mot. Vi vet mer om månen enn vi gjør som dyphavet! Derfor er det helt på tryne at regjeringen nå allerede har foreslått områder hvor selskap kan få lete etter havbunnsmineraler, før man har hentet inn noe kunnskap.

Dette gjør regjeringen i deres forslag til konsesjonsrunde for leting etter havbunnsmineraler. I regjeringens forslag, vil de gi letekonsesjoner (altså tillatelse til å lete etter havbunnsmineraler) i et område som er på størrelse med en tredjedel av Norges landareal! Det kan vi ikke tillate! Derfor vil vi at så mange som mulig gjennom sommeren sender postkort til stortingspolitikere, så de kommer tilbake igjen til fulle postkasser etter ferien. Dere må gjerne bruke vårt forslag til tekst, men det er også knallbra om dere vil skrive deres eget:)

Forslag til tekst på postkortet

Kjære (fyll inn navnet på politikeren du sender til) 

Du kan dere ikke tillate at selskaper skal få lete etter havbunnsmineraler i det sårbare dyphavet! Vi har alt for lite kunnskap om konsekvensene en mineralnæring kan ha for livet som lever der, og det er helt usannsynlig at gruveselskap skal kunne tette disse enorme kunnskapshullene på en god måte. Dyphavet er et av de siste områdene med uberørt natur vi har på kloden, og dette kan bli totalt ødelagt hvis dere tillater at selskaper får rote rundt der på jakt etter mineraler.  

Derfor krever vi at du gjør alt du kan for å stanse gruvedrift på havbunnen! Dere må lytte til oss unge, for det er vi som vil oppleve konsekvensene av valgene som tas i dag. 

Hilsen (fyll inn navn og lokallag) 

Hvor sender du postkortet til?

Når postkortet er klart, er det bare å sende det ut! Putt det i en konvolutt, skriv navn på politikeren du sender til og fyll inn med Stortingets adresse som er Postboks 1700 Sentrum 0026, Oslo. Sender du til Jonas Gahr Støre er adressen 8001 Dep 0030, Oslo.

Vi oppfordrer dere til å sende det til disse nasjonale politikerne:

  • Statsminister Jonas Gahr Støre
  • Kirsti Bergstø, partileder i SV
  • Terje Aasland, energiminister fra Arbeiderpartiet
  • Lars Haltbrekken, miljøpolitisk talsperson i SV

Dere må gjerne også sende postkort til deres lokalpolitikere, eller representanter på stortinget fra deres fylker!