Gå til innhold

Tips til gjennomføring av aksjon!

Natur og Ungdom < Tips til gjennomføring av aksjon!

Fordel ansvar og oppgaver
Det er ting som må planlegges i forkant av arrangementer. Det er viktig å fordele ansvar og oppgaver innad i lokallaget. Lag en plan og oppdater hverandre underveis på hvordan dere ligger an. Gjør det gjerne i god tid, slik at det ikke blir unødvendig stress dagen før arrangementet <3 
delegering, mobilisering, fikse program, fikse banner osv.  

Si ifra til pressen!
Slik kan dere nå ut til enda flere. Pressen dukker ikke alltid opp, så ta mange bilder selv også.  

Ta masse bilder!
Ta masse bilder til SoMe og presse. Pass på at det fungerer selv om pressen ikke kommer! Pressen dukker ikke alltid opp, men det er overhodet ikke forgjeves for det om. Del ut løpesedler og prat med forbipasserende, for å informere dem. Ta masse bilder dere kan dele på SoMe, og skriv pressemelding så går det veldig bra. 

Mobiliser i god tid
Inviter venner og bekjente, og alle som kan finne aksjonen relevant! Gjerne lag et facebook-arrangement slik at dere lett kan dele det med flere😊  

Vær synlige
Ha med klistremerker, banner og plakater slik at alle ser dere! Dere kan også ha på NU-merch 

Vit hvorfor dere aksjonerer
Alle deltakende bør vite hvorfor dere aksjonerer! Slik kan dere også forklare hvorfor dere gjør det dere gjør til alle forbipasserende.  

Ha en ish oversikt over deltakerne
Slik at dere kan ta med banner, plakater og mer tilnærmet mengden mennesker som vil delta. 

La det være en del av en større plan
Får oppmerksomhet ved en aksjon, da er det virkningsfullt å følge det opp med mer.  

Vær målbevisste og konkrete!
Det bør være tydelig gjennom hele arrangementet at dere har felles et mål og at dere viser hva dere ønsker med aksjonen! Still konkrete krav og ikke send for mange blandede signaler. Ikke bruk merch fra andre organisasjoner eller partier, ikke dra for mye under en kam, fokuser på målet deres. Det er ofte mer hensiktsmessig å ta én kamp om gangen<3  
Det beste er å stille konkrete krav. Rop, slagord og løpesedler bør ha samme sitat og tema. Konkrete krav gjør det tydelig hva dere mener. For eksempel «studentrabatt på kollektivtransport nå!». Hold dere til en sak om gangen, ikke la aksjonen bli for vanskelig eller omfattende – ta hensyn til deres ressurser, hvor mange dere er og hvor god tid dere har.  

Lag bannere og håndplakater
Et banner er et stort lerret/tøystykke med slagord eller forskjellige budskap på. Banneret viser hvem som aksjonerer, og hva dere gjør det for eller mot. Det er viktig at slagordet på banneret er forståelig, slik at det er mulig å lese! Mal på med tydelige farger. Vi elsker gjenbruk, også når det gjelder bannere. Det er mulig å bruke slagord på banneret som kan brukes i flere sammenhenger, som for eksempel «Sats på tog» og «Norsk olje koker kloden». Lag hull i banneret slik at dere kan binde det fast uansett hvor det skal henges.
Hold plakater er små plakater på pinner som man kan holde. De er ganske lette å lage, og er med på å spre budskapet deres! Dere må ikke feste plakaten på pinne, men det kan være lettere å bære da. Finn frem papp/papir og planke/pinne, og tusj/maling. Skriv på et tydelig slagord – så er dere klare!  

Ha løpesedler
Det er et lite ark eller hefte med litt informasjon om et tema. De kan deles ut på aksjoner, markeringer, stands og ellers. Bruk de gjerne til å informere om en aksjon dere skal ha eller en sak dere jobber med. Den må være lett å forstå og pen å se på – eller så er sjansen for at den ikke kastes liten. Teksten må være kort og konkret, og bestå av den viktigste informasjonen om temaet.