Gå til innhold

Dommen i tingretten: staten frifunnet

Natur og Ungdom < Dommen i tingretten: staten frifunnet
Kategorier: Klimasøksmål | Olje

Natur og Ungdom er uenige i dommen fra tingretten, som sier at staten frifinnes for brudd på grunnloven. En av hovedgrunnene for dommen er at de mener utslipp fra norsk olje i utlandet ikke skal regnes med i Norges klimaregnskap.

Natur og Ungdom, Greenpeace og Besteforeldrenes Kllimaaksjon avholder pressekonferanse i Oslo, hvor Ingrid Skjoldvær, Truls Gulowsen, Ketil Lund og advokat Cathrine Hambro kommenterer dommen.

– For oss er det krystallklart at staten bryter grunnloven og vår rett til sunt miljø. Klimaet tåler ikke mer olje, og det er samme hvor forurensningen oppstår. Klimaendringene er globale. Og det er klimaforskerne knallklare på. Den norske oljepolitikken svikter min generasjon og truer min framtid, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

Til tross dor tap i tingretten, har Klimasøksmålet allerede oppnådd mye. Både oppmerksomhet rundt sammenheng mellom norsk oljeproduksjon, tolkning av Grunnlovens miljøparagraf, og funn av feil i oljeforvaltningen.

– Selv om staten blir frifunnet har vi i arbeidet med dette søksmålet avdekket grove feil i oljeforvaltningen. Klimahensyn er fraværende og de økonomiske utredningene inneholder feil i hundremilliardersklassen. At Olje- og energidepartementet regner feil med hundrevis av milliarder er alvorlig. Dette er noe som ikke hadde blitt avdekket uten søksmålet vårt, fortsetter Skjoldvær.

Å bruke søksmål i miljøkampen er nytt i Norge, og uansett om saken tas videre til en høyere rettsinstans eller ikke, er Natur og Ungdom klare for videre kamp. Nå som dommen er offentliggjort er ankefristen fire uker.

– Natur og Ungdom har kjempet framtidas sak i over 50 år, og vi gir oss ikke før kampen er vunnet. Nå må vi bestemme om for om vi vil fortsette å gjøre det gjennom rettssalen. Om vi velger å anke så er det fordi vi tror vi kan vinne i rettssalen. Derfor skal vi først lese dommen grundig før vi bestemmer oss for om vi skal anke, avslutter Skjoldvær.

Et lyspunkt i denne dommen er likevel at tingretten er enig med oss i at Grunnloven §112 gir folket en rettighet. Regjeringsadvokaten mente at paragrafen kun skulle gi staten en plikt om å utføre noe miljøtiltak i Norge.