Gå til innhold
Foto: Jannicke Totland

Fosenaksjonen, dag for dag

Natur og Ungdom < Fosenaksjonen, dag for dag
Kategorier: Natur

Les hva som skjedde den uken vi sammen med NSR-Nuorat okkuperte OED, stengte ned staten og mobiliserte tusenvis av mennesker for å kreve at staten respekterer urfolks rettigheter.

Har du aksjonert?

Vi prøver å få en oversikt over antall aksjonister, og ber alle som har vært med å aksjonere å fylle ut dette skjemaet.

Onsdag 22.02: 499 dager

Fra kl. 12.00 møter samiske aktivister opp på NUs hovedkontor i Torggata 34. De maler banner, har aksjonstrening og går gjennom planen for dagen etter. Når går vi bort? Hvem snakker med skranken? Hva om vi ikke kommer inn? En journalist fra NRK får følge forberedelsene. 

Torsdag 23.02: 500 dager 

Kl. 07.30 møtes aktivistene på NU-kontoret, spiser frokost og smører noen skiver. Koftene er foreløpig riktig vei. Litt etter åtte begynner de å gå mot Norges Olje- og Energidepartement. Alle aktivistene kommer seg inn og forteller at de er der for å demonstrere. De krever at regjeringen stanser menneskerettighetsbruddet på Fosen, river vindturbinene og tilbakefører landet til reindrifta. Så vrenger de koftene. Pressen er til stede og minister Terje Aasland kommer for å snakke med aktivistene. Det blir ikke noen lang dialog og aktivistene etablerer seg i Aaslands departement, henger opp bannere og ansatte må tråkke over dem for å komme inn på jobb. 

Organisasjonene har laget et Facebook-arrangement til markering ”foran Stortinget” der de denne morgenen poster at alle som vil støtte saken, bør gå til utenfor OED. I løpet av dagen kommer mange for å stå i solidaritet utenfor. På ettermiddagen er det en større støttemarkering med appeller og direkteoversendte innslag fra aktivistene inne. 

Politiet blir aldri bedt om å fjerne aktivistene denne dagen. De færreste av planleggerne hadde sett for seg at aktivistene fikk bli. Trodde departementet at de ville bli lei og rusle ut av seg selv? Det departementet nok ikke hadde sett for seg, var staheten og den seige kampviljen de samiske aktivistene skulle få demonstrere de neste dagene. På kvelden gjør de seg dermed klare til å overnatte i lobbyen til Olje- og Energidepartementet. De setter to og to lobbystoler inntil hverandre og legger seg for å sove. 

Fredag 24.02: 501 dager 

Aktivistene våkner til beskjeden om at ingen presse lenger får komme inn til dem. På dette tidspunktet har de ikke fått ta imot matlevering helt siden de kom inn og de har ikke spist på 20 timer. Aktivistene setter seg nå ned og blokkerer dørene fra lobbyen videre inn i departementet. De ansatte har fått beskjed om å bruke sideinnganger og noen av aktivistene går ut for å sperre disse sammen med andre aksjonerende utenfra. 

Media setter søkelyset på aktivistene som ikke får mat og advokater har koblet seg på saken. NU-apparatet rundt aksjonen, ringer ned departementet for få å snakke med den ansvarlige for sikkerhetsvurderingen om å isolere aktivistene helt. Litt over halv elleve etter at aktivistene endelig har fått én time til å få inn mat, ringer en dame fra DSS opp igjen og forklarer at det tok tid for departementet å skaffe nok ressurser til å gjennomlyse brødene og pålegget. 

Politiet kommer ikke denne dagen heller. Pressemelding blir sendt ut om at aktivistene gjør seg klare til å bli helgen over. 

Lørdag 25.02: 502 dager 

Utenfor er det i ferd med å etablere seg en protestleir. Mange folk er innom. NU og NSR-N jobber med presse, planlegger markeringer og har aksjonstrening for å forberede til storaksjonen på mandag.  

Søndag 26.02: 503 dager 

Utenfor departementet dukker det opp flere og flere reinskinn, bannere og flagg. Folk stiller med tepper, kaffekanner og bålpanne. Over 300 mennesker møter opp til støttemarkering utenfor hovedinngangen kl. 12.00. På kvelden rigger organisasjonene til protestkino ved å henge opp lerretsstoff på en port inne på anleggsområdet som er tvers over OEDs hovedinngang. Over 150 kommer med campingstoler og soveposer, får servert bålpopcorn og ser ”Ellos Eatnu – La Elva Leve”, der en av frontaktivistene inne på OED, Ella Marie Hætta Isaksen, har hovedrollen. 

På kvelden får Sametingspresident Silje Karine Moutka, komme inn til aktivistene og de får prate sammen rundt et bord. Greta Thunberg har reist til Oslo og Fosenaksjonen begynner å få internasjonal oppmerksomhet. Noen kjører til Lillestrøm for å hente en Lavvo. Fosenaktivistene har nå okkupert departementet i fire døgn. 

Så skjer det. Rundt halv to på natten blir aktivistene vekket av at lobbyen er full av uniformert politi. De ringer og varsler NU-kontoristene som mobiliserer alle de kan for å få tak i presse og folk til å demonstrere utenfor. Kl. 02.25 begynner politiet å bære ut de samiske aktivistene fra Lobbyen. De roper ”ČSV” og ”Baajh vaeride årrodh”, blir fraktet inn i en heis, ned i en kjeller, satt inn i politibiler og kjørt ut mens rundt 50 ungdommer står utenfor. De roper slagord bak banneret med ”500 dager med menneskerettighetsbrudd”, til siste bil er borte.  

Mandag 27.02: 504 dager 

Det blir en kort natt for mange. Så snart aktivistene er ute av politistasjonen, møter de på NU-kontoret. Der får de gitt en klem til flere de bare har sett gjennom vinduer de siste dagene. Ungdommene får i seg mat og forbereder seg på storaksjon. Kl. 07.00 er det allerede fullt av folk utenfor hovedinngangen og alle som har kommet for å aksjonere i solidaritet blir fordelt utover departementets innganger. Bare timer etter at politiet fjernet de samiske aktivistene fra departementslobbyen, er de tilbake i hovedinngangen for å aksjonere videre. Sammen med dem sitter flere tilreisende aktivister, blant annet Greta Thunberg. I ett helt døgn, stenger nesten 100 aksjonister ned OED og 4 andre departementer. 

Alle som vil inn i departementets garasje, blir hindret av en lavvo og en rekke mennesker som sitter tett i tett. Politiet fjerner de første aksjonistene fra én av inngangene til regjeringsbygget. 

Tirsdag 28.02: 505 dager 

Storaksjonen fortsetter. ”I dag stenger vi staten”, annonserte de samiske aktivistene og organisasjonene eskalerer ved å sperre Finansdepartementet. Samiske flagg, bannere, lavvoer, bålpanner, kaffekopper og sitteunderlag preger regjeringskvartalet. Noen av de over 110 aksjonerende denne dagen, blir fjernet av politiet. Flere av dem legges i bakken på Høyesterettsplass og fjernes med makt for å ha krevd at staten respekterer Høyesteretts dom. 

I løpet av dagen dukker Terje Aasland uventet opp ved hovedinngangen til OED. Han blir møtt med kontinuerlige slagord og klar beskjed fra de samiske aktivistene: han leverer bare tomprat og har mistet all tillit. De krever svar fra statsministeren og at regjeringen innrømmer at det skjer et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.  

Onsdag 01.03: 506 dager 

Flere og flere reiser fra resten av landet for å aksjonere i Oslo. I dag sperrer aksjonistene også Klima- og Miljødepartementet og Nærings- og Fiskeridepartementet. Opp mot 150 mennesker er villige til å bryte loven i solidaritet med Fosensamenes kamp, og setter seg foran inngangene. Politiet fjerner flere aksjonister og Greta Thunberg blir båret bort av politiet to ganger. Lufta er fylt joik, ČSV-rop og klikkende kameraer. Som de tidligere dagene, arrangeres støttemarkering kl. 12.00. Som tidligere, sover alltid en gjeng utenfor hovedinngangen til OED for å vokte over protestleiren. 

Torsdag 02.03: 507 dager 

Det har gått én uke siden Fosenaksjonene begynte. OED ble okkupert fra innsiden i fire døgn og menneskerettighetsforkjemperne har stengt staten departement for departement i tre hele døgn. På dag 507 siden Fosendommen falt, sperrer aksjonistene 10 departementer. To klatrere tar seg opp på bygningen til OED og dropper et banner med “Land Back. Stop human rights violations in Sápmi.” Denne dagen blir de første aksjonistene som fjernes med makt også arrestert og bragt inn til politistasjonen.  

Fosenaktivistene som først startet aksjonen, sitter fortsatt foran hovedinngangen. Kl. 14.45 åpner de selv hovedinngangen for Sametingspresidenten som skal ha møte med Olje- og Energiministeren. Terje Aasland hadde først kalt inn til møte et annet sted, men Silje Karine Moutka insisterte på å møtes i bygget til det ansvarlige departementet og holdt dermed sitt løfte til Fosenaktivistene. Aasland måtte gå inn bakveien. 

Etter et møte som trakk ut, er holder Moutka, Aasland og Landbruksminister Sandra Borch pressekonferanse. For første gang beklager Terje Aasland på vegne av regjeringen til reindriftssamene på Fosen. 

Fosenaktivistene har fått en invitasjon til å møte statsministeren. Kl. 21.00 møter de Jonas Gahr Støre i Trefoldighetskirken rett ved OED og får servert vafler. Aktivistene er de første statsministeren personlig møter i denne saken. Støre åpner møtet med å erkjenne ovenfor de samiske ungdommene at det skjer et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen. Fosenaktivistene leverer sine krav, underskrevet av alle som tok seg inn i departementet. De går sammen ut og talsperson Elle Nystad som har krevd å få snakke først, gir en kort kommentar til de ventende journalistene før hun og de andre forlater statsministeren på kirketrappa.  

Fredag 03.03: 508 dager  

Som tidligere dager, møtes aksjonistene kl. 07.00 og setter seg foran departementsinngangene til OED. Da politiet har satt opp gjerder utenfor Finansdepartementet, sperrer de like gjerne sperringene. Samtidig spiser statsministeren frokost med Fosensamene. I dagens første overskrifter, bekrefter endelig Støre erkjennelsen av det pågående menneskerettighetsbruddet offentlig. Kl. 08.30 får avisene en invitasjon av aktivistene til pressemøte kl. 09.15 ved hovedinngangen. Der annonserer aktivistene at det blir siste aksjonsdag, med én samlet blokade på Slottsbakken før Kongen i statsråd. Samtidig som rundt 200 aksjonister etablerer seg foran slottet der regjeringsbilene egentlig pleier å kjøre opp, er Eidsvolls plass i ferd med å fylles. Aksjonistene har festet samiske flagg på lyktestolpene langs Karl Johan i løpet av natta. Kl. 10.00 starter stormarkeringen med godt opp mot 2000 oppmøtte. Det er sterke appeller fra reindriftssamer, politikere, miljøvernere, Aili Keskitalo, Silje Karine Moutka og til slutt NU-leder Gina Gylver og Ella Marie Hætta Isaksen.  

 

Etterpå vandrer menneskene rolig opp Karl Johans gate og setter seg ned med aksjonistene, eller står rundt. Mens ministrene sitter inne samlet til regjeringens øverste beslutningsorgan, er over 1500 mennesker samlet til en siste stille og fredelig markering utenfor. Det som høres er joik og lavmælte ord. Etter en stund reiser man seg opp, folk klemmer hverandre, ruller sammen reinskinn og rusler av gårde. For å spise, sove, rydde og dusje. Dra på støttekonsert, finne igjen kaffekannen sin eller dra tilbake på jobb. De fleste skal hvile godt ut nå – og det trengs, for kampen er ikke over. Det blir et før og et etter Fosenaksjonen. 

Vårt øverste krav er at regjeringen så fort som mulig river vindturbinene på Fosen og restaurerer landet tilbake til reindrifta. Ved menneskerettighetsbrudd har Norge som alle stater, en menneskerettslig reparasjonsplikt i henhold til SP artikkel 2 (3). Når bruddet er pågående, slik tilfellet er her, er et av elementene i denne reparasjonsplikten å avslutte det pågående bruddet. Høyesterett er klare på at det er vindturbinene som ødelegger for reinsdyrene på et nivå som truer eksistensen til reindrifta. Dermed er livsgrunnlaget og utgangspunktet for kulturutøvelse til samene på Fosen truet, og urfolksrettigheter krenket. Å rive turbinene er det reindriftssamene er løsningen for at de skal kunne fortsette å drive reindrift. Det ville vært stort og ledende om Norge kunne vise verden å ha tilbakeført området til reindrifta, vist respekt for menneskerettigheter gjennom handling, brukt om igjen turbinene på et forsvarlig sted og restaurert et naturområde til sin opprinnelige tilstand.

Regjeringen må umiddelbart kreve stans i driften av vindparken. Nå som regjeringen har anerkjent det pågående menneskerettighetsbruddet, må de iverksette umiddelbare tiltak som tar staten retning av å komme godt under grensen for krenkelse urfolks rettigheter. Det første steget før turbinene helt eller delvis rives, og som også vil være umiddelbart positivt for reindrifta, er å stanse driften av vindparken. Eventuelle ytterligere utredninger om reindriften på Fosen, må komme i tillegg til, ikke i motsetning til plikten staten har til å avslutte den pågående krenkelsen urfolks rettigheter. Det er heller ikke lov å produsere strøm på ugyldig konsesjon. En beklagelse bøter ikke på selve reindrifta, et konkret umiddelbart tiltak er helt nødvendig.

Regjeringen må flytte hovedansvaret for å følge opp Høyesterettsdommen fra Olje- og Energidepartementet. OED som instans har mistet all tillit etter at så lang tid har gått. Det måtte sivilt ulydige aksjoner og en folkebevegelse til for at de skulle beklage og innrømme at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen. Det har ikke bare vært en kritisk mangel på politisk vilje og prioritering, men OED mener det er nødvendig med ytterligere juridisk utredning av hva Høyesterettsdommen betyr. Det kan ikke være opp til departementet som ble dømt, og som også ha interesser i den ene parten, å tolke hva dommen betyr. Her må ansvaret for oppfølging flyttes.

Statsministeren besøker Alta og Karasjok, og skal tale til Sametinget 9. mars.

Olje- og Energiminister Terje Aasland redegjør forStortinget om Fosenkonflikten 13. mars.

Sannhets- og forsoningskommisjonen leverer sin rapport sommeren 2023.

Du kan bidra til saken ved å skrive under på Amnesty’s underskriftskampanje, donere penger til aktivistene, skrive til avisen, snakke med dine lokale politikere og arrangere aksjoner, støttemarkeringer eller politiske arrangementer om saken.

Har du video- eller lydopptak fra aksjonen? Send gjerne til natur@nu.no.

Bilder fra aksjonene finner du på Natur og Ungdoms Flickr her.

Det er fri bruk, husk å kreditere fotograf.

500 dager med menneskerettighetsbrudd: vi okkuperer Olje- og Energidepartementet

Torsdag 23. Februar tok over 15 unge samiske aktivister og miljøaktivister seg inn på Olje- og Energidepartementet for å demonstrere mot vindturbinene på...
Les mer
Mange ungdommer foran slottet

Fosenaksjonen: en siste fredelig markering under kongen i statsråd

Fredag 3. mars opphevet vi departementsblokadene, fylte Eidsvolls plass til en støttedemonstrasjon og satte oss til en siste markering foran slottet under...
Les mer