Gå til innhold
Garry Knight, Flickr

Krig og et ydmyket folk

Natur og Ungdom < Krig og et ydmyket folk
Kategorier: Ukategorisert

Russiske soldater kriger i Ukraina. Nå er det mange med høye skuldre i møte med russere her i Norge. Ikke bli redd - vær bevisst på avstanden mellom folk flest og Putins regime.

 

Verden vibrerer under invasjonen av Ukraina og fordømmelsene av krigen kommer som perler på en snor. Kun en grense skiller oss fra dem og medier skriver om russerfrykt blant nordmenn. Vi tenker: «er vi trygge her i Norge»? Vi har jo russere her og! Og i en tid der Putins regime kvester Ukraina holder du kanskje fortsatt meteren til russeren du møter i butikken, men ikke på grunn av covid. Pass deg før du ser Putin i din russiske nabo.

I flere tiår har Natur og Ungdoms Russlandsprosjekt samarbeidet med russiske ungdomsorganisasjoner. Prosjektet har vært gjennom mange krevende tider, men det har aldri skyldtes ideologisk eller verdibasert avstand. Russiske ungdommer er skarpe, våkne og oppdaterte.

Jeg har loddet stemningen hos våre venner på østsiden av grensa. Hva tenker de om krigen i Ukraina? Er det på tide å utvide det russiske imperiet?

Nei. Ydmyket, såret og skamfull er ord jeg får til svar. For dem er det en tragedie at makteliten får folk til å tro at det russiske folk støtter invasjonen av Ukraina. I realiteten er det viljen til en isolert gruppe makthavere. Putin har for lengst kneblet det russiske folk – han kjenner ikke lengre sine egne.

Våre jevnaldrende er generasjonen som vokste opp med et kritisk blikk, med nettvett og kildekritikk. På mobilen er den objektive sannheten tilgjengelig og russisk propaganda preller av som vann på en regnfrakk. En etter en vender de ryggen til.

Det gjelder imidlertid ikke alle. Mange i den litt eldre befolkningen spiser det de blir servert. De vet ikke om annet, man kan ikke skylde på dem for det.

Makthaverne i Kreml har brukt mange år på å rive ned innflytelseskanalene mellom folket og de som styrer; demokratiet er bare et skall, sivilsamfunnsorganisasjoner blir kneblet og demonstranter møtes av batonger. Makthaverne i Russland demonstrerer mot sitt eget folk, med politi, ikke aktivister.

Krigen i Ukraina representerer ikke viljen til det russiske folk. Som en reaksjon på dette tar tusenvis av russere til gatene i protest. I forsøket på å spre et fredelig budskap blir de arrestert og banket. De som prøver å si ifra får ikke lov, og nå sitter 6 500 demonstranter fengslet i Russland. Den internasjonale støtten er enorm og vi som demonstrerer i Norge blir takket av Ukrainere så vel som av Russere.

Vi må stå i solidaritet med både det ukrainske og det russiske folk. Ukraina er rammet av en krig ingen vinner på, selv ikke russere. Nå sørger russiske og ukrainske familier over sine falne i en krig ingen ønsker. Ikke fordøm din russiske nabo, fordøm heller Putin.

Putin har for lengst kneblet det russiske folk - han kjenner ikke lengre sine egne

Russlandsutvalget