Gå til innhold

Nei til nedleggelse av rute 901 mellom Kristiansund og Oppland

Natur og Ungdom < Nei til nedleggelse av rute 901 mellom Kristiansund og Oppland
Kategorier: Samferdsel

Natur og Ungdom har demonstrert mot at fylkestinget har gått inn for å kutte bussforbindelsen mellom Kristiansund og Oppdal. Ruten som skal legges ned er den eneste bussavgangen som frakter folk fra Nordmøre til toget på Oppdal, og er i tillegg en viktig lokalrute for de som bor langs strekningen.

Natur og Ungdom mener at nedleggelse av denne ruten ikke er forsvarlig fordi det struper muligheten til å reise miljøvennlig på Nordmøre. Natur og Ungdoms lokallag i Kristiansund har hengt opp banner fra blåbrua på Gomalandet med teksten «Ja til kollektivtransport – nei til rasering av rute 901» for å sende et tydelig signal til fylkestinget.

 

Uten rute 901 er det ikke lenger mulig for mange på Nordmøre å velge miljøvennlig transport for å komme seg rundt i resten av landet. Det er et svik mot klimamålene at politikerne aktivt raserer kollektivtilbudet.

  • I en tid hvor man trenger flere måter å velge klimavennlige løsninger, er det helt uforsvarlig at fylkestinget går inn for å kutte den viktigste bussruten vi har på Nordmøre. Transportsektoren står for enorme utslipp. For at vi skal klare å kutte utslipp fra transporten, må myndighetene gjøre det tilgjengelig for befolkningen å reise kollektivt. Uten rute 901 er det ikke lenger mulig for mange på Nordmøre å velge miljøvennlig transport for å komme seg rundt i resten av landet. Det er et svik mot klimamålene at politikerne aktivt raserer kollektivtilbudet, sier Lars Tveiten Ven i Kristiansund Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom har mange på sin side i kampen for å beholde rute 901. Flere kommuner i fylket har protestert mot nedleggingen, og ordfører i Sunndal Ståle Refstie går til det steget å klage på vedtaket som han mener er ulovlig. Misnøyen i befolkningen på Nordmøre er stor. Frontfigur for kampen, og administrator for Facebook-gruppen «Nei til raseringen av rute 901» med nesten 3000 medlemmer, Elin Torve Nisja, kommer med et tydelig budskap til politikerne.

  • Ikke raser bygdene. Ikke spark bakover, men frem, og tenkt grønt, sier Nisja.
  • Vi er klare på at kampen for rute 901 ikke er tapt. Vi ser frem til at fylkestinget skal revidere budsjettet til høsten, og vil legge sterkt press på at de snur og viderefører togbussen mellom Kristiansund og Oppdal. Det vi trenger nå er å styrke kollektivtilbudet i fylket, ikke svekke det. Rasering av rute 901 vil være et så enormt tap for kollektivtransporten på Nordmøre at vi ikke kan akseptere at ruten legges ned. Derfor kommer vi ikke til å gi opp denne kampen før det er bestemt at rute 901 skal fortsette å gå, sier Martine Folkestad i Kristiansund Natur og Ungdom.

Kristiansund Natur og Ungdom

Kristiansund

Les mer

Møre og Romsdal

Fylkeslaget for deg som bor i Møre og Romsdal, og bryr deg om klima og miljø!
Les mer

Kontaktpersoner for Møre og Romsdal NU

Leon Engen Blom

Regionssekretær for Møre og Romsdal, Nordland og Buskerud
906 60 836

Tale Løkeland Ryste

Nestleder
954 41 246

Jobber med omstilling. Følger opp Møre og Romsdal NU.