Gå til innhold

Ungdommens Miljøskute arrangerte Fjordfest for Fjordsøksmålet

Natur og Ungdom < Ungdommens Miljøskute arrangerte Fjordfest for Fjordsøksmålet

Søndag 2. juli inviterte de over 60 ungdommene om bord på Natur og Ungdoms Miljøskute til Fjordfest for Fjordsøksmålet i Vevring. Sammen med de lokale, arrangerte de appeller, debatt, konsert og sjømatbord for å sette fokus på rettssaken mot staten for ulovlig gruvedumping i Førdefjorden. I bakgrunnen for arrangementet lå skoleskipet Sørlandet ankret opp i fjorden.

Vi vil stå sammen med lokalbefolkningen og vise hvor mye engasjement det fortsatt er i denne saken. Vi gir oss aldri i kampen for rene fjorder! Det var klart vi måtte seile inn Førdefjorden med Miljøskuta, litt over et år etter de store sivil ulydighetsaksjonene og bare uker før staten møter i retten. Vi skal vise fram det fantastiske livet i fjordene våre, hvorfor havet er verd å ta vare på og hvordan vi skal vinne fram med Fjordsøksmålet, sier Tale Løkeland Ryste, prosjektleder for Ungdommens Miljøskute.  

Ungdommens Miljøskute er Natur og Ungdoms store sommerekspedisjon der de skal seile langs norskekysten med til sammen over hundre unge på tokt for klima og miljø. Underveis skal deltakerne lære om de største klima- og miljøutfordringene som finnes, få viktige verktøy for å løse dem og invitere til politiske arrangementer om bor. I tillegg skal ungdommene selv være mannskap på skuta, klatre i riggen og sette seil. I Vevring, dekket deltakerne sammen med lokale ildsjeler opp til sjømatbord rett ved fjorden. På programmet sto appeller, advokatbesøk, debatt med lokalpolitikere, dikt fra Fridtjov Urdal, protestsang med Ørjan Thingnes og konsert med Villskudd og Hilja.   

– Vi tror virkelig vi kommer til å vinne i retten og jeg håper folk blir med å støtte Fjordsøksmålet! Det er utrolig viktig for å beskytte også de andre verdifulle fjordene våre og slutte med å være et av to land i verden som tillater nye sjødeponi. Det er så gammeldags, nå må vi isteden få på plass en sirkulær mineralnæring. Jeg gleder meg til å samles i dag, utfordre politikerne, rette søkelyset på hvorfor statens utslippstillatelser er gitt ulovlige og spre håp for Førdefjorden,  sier Sigrid Hoddevik Losnegård, fagansvarlig for gruvesakene i Natur og Ungdoms sentralstyre og tidligere leder i Gloppen NU. 

I fjor lanserte Natur og Ungdom og Naturvernforbundet sitt søksmål mot staten i Førdefjord- saken, der gruveselskapet Nordic Mining har fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Førdefjorden. Da hadde aksjonister stanset anleggsarbeidet i over tre uker og satt saken på dagsorden i hele landet. 18. September møtes partene i Oslo Tingrett der CMS Kluge skal føre saken for miljøsorganisasjonene. Saksøkerne mener utslippstillatelsen til gruvedrift bryter med EUs mineralavfallsdirektiv og avfallsforskriften.  

Flere av deltakerne på Miljøskuta har tidligere vært i Vevring under aksjonene. Isak Gregers, leder i Asker og Bærum NU, gledet seg til å komme tilbake for å dra på fisketur med de lokale, men kjente også på alvoret ved å se med egne øyne at gruvearbeidet er i gang.  

– Det er veldig spesielt å komme tilbake hit. Jeg var her under aksjonene og ble godt kjent med naturen og de som bor her. Nå er utrolig trist å se hvordan gravearbeidet har forandret landskapet og snart kommer til å fylle fjorden med gift hvis vi ikke stopper det. Jeg er glad vi og Naturvernforbundet kan ta denne miljøkriminaliteten til retten, Sier Isak Gregers (15), leder i Asker og Bærum NU.  

Les mer

Ungdommens Miljøskute

Sommeren 2023 har til sammen over 120 ungdommer seilt langs norskekysten med fullriggeren Sørlandet for å lære mer og klima og miljø og sette fokus på...
Les mer

Tale Løkeland Ryste

Nestleder
954 41 246

Jobber med omstilling. Følger opp Møre og Romsdal NU.