Gå til innhold

Jobbe med fiskeri i lokallag

Natur og Ungdom < Jobbe med fiskeri i lokallag

Natur og Ungdom ønsker å fremme løsningene som gjør det mulig å drive med fiskeri på naturens premisser, ikke pengenes. Her finner du tips til hvordan dere kan jobbe for en bærekraftig fiskerinæring i lokallagene!

En viktig grunn til at politikerne ikke snakker så mye om fiskeripolitikk og at de slipper unna med å ha miljøskadelig politikk er fordi det snakkes lite om, og fordi folk vet lite om fisken de kjøper. Hold åpne skoleringer der dere lærer andre om fiskeriforvaltning og hvordan fiskerinæringen kan bli med bærekraftig! Ta kontakt med Hav-gruppen i sentralstyret (kontaktinfo finner du nederst på siden) hvis du vil få tilsendt standarforedrag om fiskeri!

Kystfiskere og NU-ere kan være enige om mye i fiskeripolitikken. Ta kontakt med ditt lokale kystfiskerlag/fiskarlag og spør om et møte, der dere kanskje finner noe dere kan jobbe sammen om!

Ta kontakt med Hav-gruppen i sentralstyret (kontaktinfo finner du nederst på siden) hvis du trenger hjelp til dette.

Aksjoner er en god måte å rette oppmerksomhet mot en sak på. Inviter lokalavisen til aksjonen og skriv pressemelding om aksjonen i etterkant, som dere sender ut til alle relevante aviser! Da får saken enda mer oppmerksomhet, og budskapet når ut bredere.

Tips til aksjoner:

 • Fiskekakeaksjon der dere deler ut fiskekaker til forbipasserende. Gjerne ha med et banner med et budskap, og del ut klistremerker også!
 • Bannerdrop fra kaien eller fra fiskebåt – kanskje sammen med lokale fiskarlag? Forslag til slagord:
  • “kystflåten er grei mot torsk og skrei”
  • Ja til en levende kyst!
  • Stans kvoteranet
  • Hva skal vi leve av etter fisken?
 • Fisking i sentrum:  Kjøp inn små fiskestenger i en lekebutikk, eller lag dem selv med pinner og hyssing. Gjør slik man gjør i en barnebursdag: la forbipasserende, eller helst en profilert person som ordføreren eller lignende, prøve fiskelykken. La snøret henge ut fra en kant, for eksempel ned fra en liten bro eller en annen avsats der noen kan gjemme seg under og binde fast «fangsten». Fangsten kan være pappfigurer av døde eller giftige fisk, en liten flaske med olje, eller noe annet kjipt. Sånn går det når man ikke tar vare på havet. Sørg for at fiskerne viser den deprimerende fangsten til journalistene dere har invitert.

 

Møt lokalpolitikere og gi dem en liste med krav til hva vi mener skal til for at fiskeripolitikken skal bli mer bærekraftig! Inspirasjon til listen kan hentes her eller i miljøpolitisk plattform. Det viktig at lokalpolitikere over hele landet jobber for en bærekraftig og kystnær fiskerinæring!

Er fiskeriminister på besøk i deres by? Stå utenfor stedet minsisteren skal besøke og møt han/henne på vei ut eller inn!

Da er det lurt å ha med et banner med et tydelig budskap, og en liste med krav dere kan overrekke ministeren. Hvor og hva ministerne skal delta på, finner dere i ministernes kalender på stortinget.no.

OBS! Det er viktig å respektere deres privatliv. Det er ikke greit å slå leir i hagen til vedkommende eller plage familiemedlemmer. Det er lurt å sette en tidsbegrensning på aksjonen, for eksempel at dere følger ekstra med noen dager før en viktig beslutning skal tas, eller under valgkamp.

Lurer du på noe mer eller har lyst på en skolering i fiskeri? Ta kontakt med:

Johanna Haukanes Leivestad

Sentralstyremedlem
971 26 121

Fagansvarlig for hav. Følger opp Innlandet NU.

Natur og Ungdoms høringsinnspill til kvotemeldingen

Hva mener Natur og Ungdom om Regjeringens kvotemelding fra 2024? Les vårt høringsinnspill her!
Les mer

Hva gjør vi?

Fisk er en fornybar ressurs hvis den forvaltes riktig, men i dag er det miljøproblemer knyttet til både fiskeri og oppdrett. Her er hvordan NU jobber for å...
Les mer