Gå til innhold

Jeg vil varsle!

Natur og Ungdom < Jeg vil varsle!

Har du eller en du kjenner opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet eller brudd på våre retningslinjer? Les hvordan du kan melde i fra her.

Natur og Ungdom skal være en TRYGG organisasjon. Her finner du informasjon om hva en TRYGG organisasjon er, hva en varsling er og hvordan du går frem dersom du vil varsle.

Hva er en TRYGG organisasjon?

Natur og Ungdom skal være en trygg organisasjon. Vi skal være en trygg arena for alle sine medlemmer, og har null toleranse for mobbing, trakassering og negativ diskriminering.  Dersom du eller noen andre opplever noe som ikke er greit kan du melde ifra. For at vi skal kunne gjøre noe med det er det viktig at du varsler, slik at vi  kan hindre at det skjer igjen.

Hva er en varsling?

Å varsle er å si ifra om noe som ikke er greit, noe som føles ubehagelig eller skremmende, eller handlinger som er ulovlig.

Hva kan jeg varsle om?

Du kan si ifra om noe du har opplevd selv eller som har skjedd med andre, noe du har blitt fortalt eller som du har sett. Du kan si ifra om det er noe du tenker er veldig alvorlig eller noe du tenker egentlig ikke er så farlig, men likevel ikke helt greit. Ingenting er for lite eller for stort.

Du kan si ifra om en hendelse uansett om personen som har opplevd noe, eller den som er mistenkt, er medlem eller deltaker i aktiviteter vi arrangerer. Du kan si ifra om ting som har skjedd både i og utenfor Natur og Ungdom.

Eksempler på kritikkverdige forhold du bør si ifra om;

  • Brudd på Natur og Ungdom sine retningslinjer
  • Diskriminering og rasisme
  • Mobbing
  • Seksuell trakassering
  • Lovbrudd

Alle medlemmer, tillitsvalgte og andre som har informasjon om kritikkverdige forhold i Natur og Ungdom kan varsle.

Hvordan og til hvem varsler jeg?

Når du varsler, kan du si ifra til daglig leder eller leder av Natur og Ungdom. Synes du det er vanskelig å varsle alene må du gjerne be noen du stoler på om å bli med deg og varsle.

Varsling kan skje både skriftlig og muntlig. Du kan skrive en e-post, sende en melding, ringe og fortelle eller be om et personlig møte for å fortelle hva som har skjedd. Meld fra på den måten du er mest komfortabel med.

Om du har mest lyst å fortelle muntlig om det som har skjedd, er det fint å skrive ned det du ønsker å fortelle i forkant. Det kan hjelpe deg å huske det du ønsker å si og hvordan du ønsker å fortelle om det. Om du sier ifra skriftlig er det fint om du skriver hvem du er, hva du ønsker å melde fra om og hvem som har gjort det du ønsker å varsle om.

Et varsel bør inneholde hvem du er, hva du ønsker å melde fra om og hvem som har gjort det du ønsker å si ifra om.

Når du varsler ønsker vi at du forteller oss hvem du er, slik at vi best mulig kan hjelpe deg og få klarhet i saken. Du kan lese mer om anonym varsling her.

Hva skjer med et varsel har jeg har sagt ifra?

Varslere i Natur og Ungdom blir alltid tatt på alvor, og varslingssaker vil alltid bli behandlet fortrolig.

Det er hovedsakelig daglig leder og styreleder som håndterer varslingssaker hos oss. Som regel vil de ta en samtale med deg kort tid etter at du har sendt inn varselet. Deretter vil de snakke med andre som kan vite noe om saken og den/de du har varslet om. Etter å ha fått så mye informasjon som mulig, vil daglig leder og styreleder avgjøre om det som har skjedd er et brudd på Natur og Ungdoms retningslinjer og hvilke reaksjoner det eventuelt skal få for dem som har brutt retningslinjene.

Mens saken håndteres vil daglig leder og styreleder holde deg oppdatert om hva som skjer når. De vil forsøke å ivareta deg som varsler så godt de kan gjennom prosessen. Du kan lese mer om håndtering av varslingssaker her.

Har du eller noen du kjenner opplevd noe kjipt? Si ifra til oss!

Vilja Helle Bøyum

Daglig leder
942 83 620

Følger opp personalet, administrasjon og økonomi

Tale Løkeland Ryste

Nestleder
954 41 246

Jobber med omstilling. Følger opp Møre og Romsdal NU.

Gytis Blazevicius

Leder
452 97 542