Gå til innhold

Nasjonal aksjonsuke mot Wisting

Natur og Ungdom < Nasjonal aksjonsuke mot Wisting
Kategorier: Lokallagsressurser | Olje

Bli med i kampen mot verdens nordligste oljefelt! 24.-30.oktober arrangerer Natur og Ungdom nasjonal aksjonsuke mot Wisting. Her finner du informasjon og nyttige ressurser.

Stopp verdens nordligste oljefelt

En av de viktigst miljøkampene til Natur og Ungdom er å stanse Wistingfeltet. Feltet ligger i Barentshavet, hele 300 km nord for Finnmarkskysten, midt i sjøfuglenes rike. Oljeboringen er planlagt farlig nært iskantsonen med sårbare bestander av fugl, fisk og sjøpattedyr. Oljesøl her vil bli katastrofalt. 

Oljen fra Wisting vil slippe ut 200 millioner tonn CO2 når den forbrennes. Det er like mye som alle norske utslipp i fire år. Feltet vil produsere olje til minst 2058, åtte år etter at verden skal ha oppnådd netto null utslipp.  

Wisting vil trolig ikke skape noen nye arbeidsplasser. Snarere vil det binde opp arbeidskraft som trengs i det grønne skiftet. Utbyggingen vil koste 60-75 milliarder kroner og kreve enorme mengder strøm. Dette er penger og kraft som heller må investeres i en rettferdig, grønn omstilling. 

Info om nasjonal aksjonsuke

Første sjanse til å stanse utbyggingen av Wistingfeltet er høsten 2022 under statsbudsjettforhandlingene. Sosialistisk Venstreparti er regjeringens budsjettpartner og kan kreve et nei til Wisting for at de skal godkjenne budsjettet.

Sammen med ungdomspartier, miljøorganisasjoner og andre aktører arrangerer Natur og Ungdom nasjonal aksjonsuke for å legge press på politikerne og skape oppmerksomhet rundt årets viktigste oljekamp. Det blir en uke med infomøter, verveaktiviteter, aksjoner og markeringer over hele landet. På denne siden finner du oppdatert info om hva ditt lokallag kan gjøre og nyttige ressurser.

Er du klar for å sette en stopper for verdens nordligste oljefelt?

Hva skjer under nasjonal aksjonsuke?

 • Åpne møter med foredrag om Wistingfeltet
 • Møter med lokale politikere
 • Panelsamtale med lokale politikere
 • Filmkveld med visning av dokumentaren Ekspedisjon Barents
 • Dele ut vafler mot Wisting til folk og politikere
 • Samle signaturer til Naturvernforbundets underskriftskampanjen til Naturvernforbundet her
 • Bananaksjon, bannerdropp, plakataksjon, dele ut flyers, kunstutstilling…
 • Skriv leserinnlegg
 • Hovedmarkering lørdag 29. oktober

Bestill materiell i dette skjemaet (link)

Aksjonspakken inneholder:

 • 50 flyers om Wisting-feltet
 • 10 brosjyrer om rettferdig grønn omstilling
 • 60 klistremerker
 • 30 postkort man kan få folk til å skrive på og sende til olje- og energiministeren
 • Papir til å servere Vafler mot Wisting

Bestill innen 16. oktober hvis dere vil sikre dere materiell innen nasjonal aksjonsuke. Hvis dere ønsker flere pakker eller et bestemt antall av en type materiell kan dere skrive det i feltet merket “kommentar”. Spørsmål? Kontakt olje@nu.no.

Ønsker du en versjon med logoen til din organisasjon? Send en e-post til olje@nu.no med forespørsel og legg ved png-logo uten bakgrunn.

Nettressurser: flyers, plakat, delebilder og mer!

Her kan du laste ned en pdf-fil av NU-flyer om Wisting. Bestill trykk eller print selv. Flyeren måler 210x99 mm og filen er inkludert litt ekstra bleed.

Last ned en plakat til aksjonsuken her! Det er også en egen trykkfil som er egnet til å sende til et trykkeri dersom dere vil få det produsert profesjonelt.

Stopp Wisting! Signér her:

Store miljøkamper trenger mange stemmer bak kravene:

Les mer

Wisting – verdens nordligste oljefelt

Beskjeden fra FN er krystallklar: vi kan ikke åpne noen nye oljefelt om vi skal ha en sjanse til å nå 1,5-gradersmålet. Samtidig ønsker Equinor å bygge...
Les mer

Bred allianse mot Wisting: – Blir høstens store oljeslag

Kampen for et oljefritt Arktis må bli høstens viktigste klimakrav til regjeringen. Vi ruster oss for en kamp mot Wisting-feltet i budsjettforhandlingene. Les...
Les mer

Kontaktpersoner for nasjonal aksjonsuke