Gå til innhold
Ungdommer demomnstrerer mot gruvedrift på havbunnen

Ressurser og aksjonsideer

Natur og Ungdom < Ressurser og aksjonsideer

Her finner du tips til hvordan du kan jobbe mot gruvedrift på havbunnen i lokallaget!

Åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen har gått veldig fort, og mange har ikke fått helt med seg hva saken dreier seg om. Inviter til åpne skoleringsmøter og skoler andre ungdomsorganisasjoner/partier i saken!

Trenger du foredrag, er det bare å kontakte noen i Hav-gruppen. Kontaktinfo finner du her!

Selv om gruvedriften vil skje langt nede på havbunnen utenfor kysten av Norge, er det veldig viktig at politikere over hele Norge kjenner til saken. Jo flere som er i mot jo bedre! Møt dine lokale kommunepolitikere, og forsøk å få dem til å være med på kravet om et moratorium på gruvedrift på havbunnen på minst 10 år.

Trenger du hjelp til å organisere møtet, er det bare å kontakte noen i Hav-gruppen. Kontaktinfo finner du her!

Kjøp inn små fiskestenger i en lekebutikk, eller lag dem selv med pinner og hyssing. Gjør slik man gjør i en barnebursdag: la forbipasserende, eller helst en profilert person som ordføreren eller lignende, prøve fiskelykken. La snøret henge ut fra en kant, for eksempel ned fra en liten bro eller en annen avsats der noen kan gjemme seg under og binde fast «fangsten». Fangsten kan være pappfigurer av døde fisk, eller døde dyphavsdyr. Sånn går det når med livet i havet hvis man starter opp med gruvedrift på havbunnen. Sørg for at fiskerne viser den deprimerende fangsten til journalistene dere har invitert.

Er energiministeren eller klima og miljøministeren på besøk i deres by? Stå utenfor stedet minsisteren skal besøke og møt han/henne på vei ut eller inn!

Da er det lurt å ha med et banner med et tydelig budskap, og en liste med krav dere kan overrekke ministeren. Hvor og hva ministerne skal delta på, finner dere i ministernes kalender på stortinget.no.

OBS! Det er viktig å respektere deres privatliv. Det er ikke greit å slå leir i hagen til vedkommende eller plage familiemedlemmer. Det er lurt å sette en tidsbegrensning på aksjonen, for eksempel at dere følger ekstra med noen dager før en viktig beslutning skal tas, eller under valgkamp.

Bannerdrop er både gøy og en kul måte å rette oppmerksomhet mot en sak på.

Slipp banneret ned fra en bygning, bro eller et passende sted nært sentrum. Kanskje langs kaien eller et sted ved havet (hvis du bor langs kysten).

Husk å ta bilder, både til pressemelding dere skal skive om aksjonen og til sosiale medier! Gjerne tips journalister i forkant også. Jo større banner jo bedre!

Tips til slagord:

  • Legg kunnskap til grunn, ingen gruvedrift på bunn
  • Ikke grav i vårt dyphav
  • Nei til gruvedri(f)t på havbunnen
  • Dypt i havet, dypt i trøbbel