Gå til innhold
Foto: Lovise Tokle Rannekleiv

Vi aksjonerer under One Ocean Week!

Natur og Ungdom < Vi aksjonerer under One Ocean Week!

Regjeringen har åpnet for gruvedrift på havbunnen, som kan bli norgeshistoriens største naturinngrep. Natur og Ungdom lar lar ikke regjeringen slippe billig unna, og setter havbunnsmineraler på dagsordenen under årets One Ocean Week i Bergen!

Mistet all troverdighet som ansvarlig havforvalter

Under One Ocean Week er frskere, næringslivsledere og politikere er samlet i Bergen og inviterer til konferanser, og foredrag  i anledning at seilskipet Statsraad Lehkuhl har vendt tilbake fra jordomseilingen One Ocean Expedition. Gjester og talere på vei til åpningen av uken, ble møtt av representanter fra Natur og Ungdom på vei inn i møtet. Ungdommene delte ut flyers, der Budskapet var klart: stopp gruvedrift på havbunnen, vi trenger mer kunnskap!  

“Det er sjokkerende å se at Norge ignorerer advarsler fra sine egne vitenskapelige institusjoner og internasjonale forskere. Flere og flere land, store selskaper som BMW og Volvo, og en samlet miljøbevegelse krever en pause på gruvedrift på havbunnen, for å sikre mer kunnskap. En helhetlig uavhengig kartlegging av dyphavene må være på plass før man i det hele tatt kan vurdere å åpne opp for leting” sier Anders Tuxen leder av Bergen Natur og Ungdom.

 

 

Støre har ingenting på talerstolen å gjøre

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt tale på åpningen, hvor han blant annet talte for regjeringens åpning for gruvedrift på havbunnen. Natur og Ungdom mener Jonas Gahr Støre har lite å komme med på en konferanse om bærekraftig havforvaltning.

“Jonas Gahr Støre har ingenting på talerstolen å gjøre etter hans regjering har åpnet opp gruvedrift på havbunnen, som kan bli norgeshistoriens største naturinngrep. Norge har mistet all troverdighet som ansvarlig havforvalter” sier Anders Tuxen leder av Bergen Natur og Ungdom.

Preger byen

NU-representantene i Bergen som både har deltatt på One Ocean Weeks arrangementer, og har gjennom hele uken, sørget for at motstanden mot gruvedrift på havbunnen er noe som skal prege hele bybildet. Vi vil ikke at ministre og næringsaktører bruker anledningen til å grønnvaske havbunnsmineraler. 

“Norge ønsker å profilere seg som en bærekraftig havforvalter, men det er ikke annet enn en løgn. Med gruvedrift på havbunnen risikerer vi å ødelegge livsviktige prosesser i havet og sette fiskebestandene i fare. I tillegg, vil ikke havbunnsmineralene være på markedet før om tidligst 10-20 år, som er for sent til det grønne skiftet. Vi må heller lage smartere produkter, og resirkulere materialene for å redusere mineralbehovet vårt” sier Anders Tuxen, leder av Bergen Natur og Ungdom.

Vil du vite mer om saken? Les her:

Saken kort forklart

Den 9. januar 2024 stemte Stortinget for å åpne opp for gruvedrift i det sårbare dyphavet. Her kommer mer info om saken, og tips til hvordan du kan...
Les mer