Gå til innhold

Aksjonsleir ved Førdefjorden; hva skjer nå?

Natur og Ungdom < Aksjonsleir ved Førdefjorden; hva skjer nå?
Kategorier: Gruver | Sivil ulydighet

Statusoppdatering for Førdejorden

Nå har vi hatt protestleir ved Førdefjorden i tre uker, og aksjonister fra hele landet har fått trening i sivil ulydighet, lært om saken og blitt kjent med fjorden og lokalbefolkningen. I løpet av disse ukene har det vært tett program i Vevring, og bygda har fått besøk av stortingspolitikere, ungdomspartileder, dokumentarfilmskapere, journalister og ikke minst fjordvoktere i alle aldre. Vi er nå klare for aksjoner, så fremover skal vi fokusere på å stanse prosjektet politisk mens lokale fjordvoktere følger med i Vevring.  

Klare til aksjoner

Gruveselskapet Nordic Mining fikk byggetillatelse av kommunestyret i Sunnfjord torsdag 17. februar, og varslet dermed umiddelbar oppstart av prosjektet som inkluderer en tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn giftig gruveslam i en nasjonal laksefjord. Vi reiste derfor til Vevring for å klargjøre oss på store aksjoner, og stanse anleggsstart om nødvendig. Nordic Mining har ikke klart å sette i gang arbeidet enda, og vi går derfor over i en ny fase der de lokale fjordvokterne holder vakt og følger med. I mellomtiden fortsetter vi å jobbe opp mot næringsminister Jan Christian Vestre og resten av regjeringen, for å få dem til å trekke tilbake driftstillatelsen til Nordic Mining og forhindre en miljøkatastrofe.  

Hva har skjedd i leiren?

Protestleiren ved Førdefjorden har vært full av folk og aktivitet. Vi har arrangert folkemøte med lokalbefolkningen, der stortingspolitikere deltok i samtaler og debatter. På nasjonal aksjonsdag for fjordene 26. februar var det fakkelvandring i Vevring, og uken etter kom ungdomspartilederne fra RU, SU, AUF, GU og Unge Venstre på besøk. De lærte om saken, møtte de lokale og deltok på aksjonstrening. Det ble arrangert støttekonsert med stjernekampvinner Bjørn Tomren og visesanger Hilja Løvvik, og etterpå samlet både lokale og tilreisende fjordvoktere seg til festmiddag. Både lokal og nasjonal presse har skrevet om protestleiren og Førdefjorden.

Hva skjer fremover?

Etter å ha øvd på aksjoner og blitt kjent med stedet, står aksjonister fra hele landet klare til å reise til fjorden dersom anleggsmaskinene kommer. Samtidig pågår det flere politiske og juridiske prosesser som kan stanse gruveprosjektet til Nordic Mining.  

I den andre fjordsaken vi arbeider med, i Repparfjord, fikk vi nylig gode nyheter. Vi har vunnet en delseier! Gruveselskapet Nussir ASA kommer ikke til å kunne starte arbeidet i år. Dette er en god påminnelse og bekreftelse på at jobben vi gjør nytter. Vi gjør alt vi kan for å stikke kjepper i hjulene for de som vil ødelegge naturen vår, og benytter mange ulike fremgangsmåter. Både i Repparfjord og Førdefjorden.  

Det er vanskelig å si når Nordic Mining starter arbeidet. Vi kommer til å basere vaktordningen på lokale fjordvoktere en stund fremover, og kommer ikke til å organisere aksjonsleir de neste to ukene. Vi holder fortsatt vakt, men vil spare ressurser til arbeidet eventuelt starter opp og det blir aktuelt med aksjoner. Det kommer løpende oppdateringer om status i saken undervegs, på sosiale medier og i facebookgruppa “vi som skal til Førdefjorden”. Her finner du forslag til måter å støtte saken hjemmefra.  

Vi kan ikke si med sikkerhet når det blir aktuelt med aksjoner. Uansett har vi beredskapen klar, og håper du også er klar for å kjempe for fjorden når det gjelder!  

26. Mars arrangerer vi fjordfest i Førde. Dette er en god anledning til å ta turen og bli kjent med stedet og saken! Håper vi ser deg der, fjorden får de aldri!